Sauvossa kasvatettu suomenhevostamma Vennelmon Varma pyrkii ravikuningattareksi

0
Vennelmon Varma aloittaa seppeleen metsästyksen huomenna lauantaina 2.100 metrin ryhmäajolla Janne Räisäsen ohjastamana. Kuningattaren nimi paljastuu sunnuntaina Forssan Pilvenmäellä.

Sauvolaisen Teija Itälän kasvattama 12-vuotias suomenhevostamma Vennelmon Varma kilpailee alkavana viikonloppuna Forssassa ravikuningattaren seppeleestä.

Tamma kävi vastaavissa kisoissa jo vuosi sitten Seinäjoella, mutta silloin epäonni kiusasi maililla, kun tamma tarttui päävehkeistään lähtöauton siivekkeeseen ja putosi hervottomassa laukassa ratkaisevan kauas. Kokonaistuloksissa tamma oli kahdestoista.

Nyt odotukset ovat aika korkealla. Kasvattaja pitää kuitenkin maltillista profiilia ja sanoo olevansa tyytyväinen sijaan 5-6 parhaan joukossa.

– Varma menee kaikki matkat hyvin.

Teija Itälän luona Vennelmon Varma oli kaksi ensimmäistä vuotta. Sitten se myytiin joroislaiselle Tero Kalliselle. Savonlinnalainen Tapio Kukkonen on vuokrannut kilpailuoikeuden ja valmentaa Varmaa. Vakiokuski on rantasalmelainen Janne Räisänen.

– Kyllä, seuraan tarkasti Varman juoksuja. Olemme tulleet Kallisten kanssa hyviksi ystäviksi. Mahdollisuuksien mukaan käymme paikan päällä seuraamassa Vennelmon Varman kisat. Viime vuoden fanipaidat silitetään ja puetaan Forssaan. Meillä on tulossa iso kannattajajoukko radan varteen, Teija Itälä kertoo.

Hän on omissa nimissään kasvattanut 17 suomenhevosvarsaa. Kaikkien nimessä oleva ”Vennelmon” tulee yhdistelmänä Itälän kahden pojan, Vennin ja Elmon, nimistä.

Jo ennen Vennelmon-varsoja Teija Itälä opetti ja valmensi vanhempiensa Anneli ja Tapio Itälän kasvattaman Voimariinan. Tamma juoksi toiseksi Turun 2001 kuningatarkilpailussa vakiokuskinsa Harri Koivusen ajamana.

Teija Itälä laski, että hänen kotitilallaan on kasvatettu yli 30 varsaa.

Kasvattajaa suomalaisen raviurheilun suurtapahtuma jännittää enemmän silloin, kun katsojana seuraa omaa kasvattiaan.

– Kun olin Voimariinan kanssa koko kahden päivän ajan tiukasti työn touhussa, ei siinä oikein ehtinyt jännittää. Nyt kaviouran vierustalla tilanne on aivan toinen.

Vennelmon Varma on ennen viikonvaihteen kunkkareita kilpaillut 153 kertaa. Voittoja on 29 ja juostua rahaa 122 200 euroa.

Lauantaina avausmatkalle 2.100 metrille Vennelmon Varma starttaa takarivistä radalta 11. Sunnuntaina juostaan ensin mailin pyrähdys. Urakka päättyy iltapäivän lopulla 3.100 metrin kilpailuun. Kolmen osamatkan yhteen laskettu aika ratkaisee lopulliset sijoitukset.

Kuninkuus- ja kuningatarkilpailut vaativat hevoselta niin nopeutta kuin kestävyyttä. Kolme matkaa kahdessa päivässä onnistuu parhaiten, jos hevonen matkustaa ja juo hyvin sekä pystyy rentoutumaan väliyönä. Vennelmon Varma viettää väliyön ilmeisesti Urjalassa.

Rauli Ala-Karvia