Sinilevätilanne seudulla hyvä – “Muistutan uimareita tekemään myös itse havaintoja”

0
Kuva on Saaristomereltä vuodelta 2014.

Paimio, Sauvo, Kaarina

Sinilevätilanne Peimarin rannoilla on vuodenaikaan nähden rohkaiseva. Heinäkuun pitkään jatkunut sateinen ja tavanomaista viileämpi jakso on pitänyt sinilevähavainnot rannoilla vähissä, ja tällä hetkellä tilannetta voisi kuvailla jopa hyväksi.

Sinilevätietoja merialueilta keräävän vesi.fi-sivuston karttapalvelun mukaan sen enempää Harvaluodon kuin Karunan ja Kemiönsaaren välissä sijaitsevan Sandön edustalla ei ole tehty tuoreita sinilevähavaintoja. Viimeisimmät mittaustulokset alueilta on kerätty tämän viikon keskiviikkona ja torstaina.

Tilanne muuttuu kuitenkin radikaalisti, mitä lähemmäs vesialueilla mennään kohti Turkua. Paraisilla Hessundinsalmen sillalla tehdyissä havainnoissa sinilevää on jo nähty vähäisiä määriä, kun taas Kaarinassa Hovirinnan uimarannan lähistöllä Lemun edustalla mittaustulokset kertovat runsaista sinilevämääristä.

Ilkivalta harmittaa Ankkalammella

Sekä Paimiossa että Sauvossa kuntien uimarannat ovat ainakin tällä hetkellä uimakelpoisia, joskin tilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti.

– Muistutan uimareita tekemään myös itse havaintoja uimaan mennessään, sillä tilanne voi lämpiminä päivinä muuttua hyvinkin nopeasti. Sellaisella rannalla, jossa ei vielä aamulla ole yhtään sinilevää, voi olla sitä jo huomattavasti illalla. Kaikki riippuu lämpötiloista ja tuulen suunnasta, muistuttaa Paimion kaupungin viheraluemestari Kaisa Salonen .

Virallisissa mittauksissa sinilevää ei ole tänä kesänä havaittu sen enempää Paimion Ankkalammella kuin Hiekkahelmessäkään. Ankkalammella harmia on kuitenkin aiheuttanut ilkivalta, sillä veteen on lyhyen ajan sisällä suihkutettu jo kahdesti vaahtosammuttimen sisältö.

– Se on muodostanut kalvomaisen pinnan lammelle, joka onneksi on tuulen mukana painunut kaislikkoon eikä haittaa uimista. Joka tapauksessa ilkivalta on valitettavaa ja työllistää kaupungin tekijöitä aivan turhaan, Salonen valittelee.

Viralliset sinilevätestit Ankkalammella ja Hiekkahelmessä tehdään kerran kuukaudessa, mutta niiden lisäksi kaupunki mittailee sinilevätasoja pikatestereillä pitkin kesää. Viimeisin mittaus Ankkalammella tehtiin eilen torstaina neljästä eri kohdasta, ja testien perusteella lammella ei ole sinilevää.

Littoistenjärven tilanne hyvä

Kaarinan uimarannoista Littoistenjärvellä sinilevätaso on pysynyt vähäisenä läpi heinäkuun. Korkein sinileväpiikki koettiin kesä–heinäkuun hellejakson päätteeksi, jolloin sinilevän määrä nousi hetkellisesti viiteen mikrogrammaan litran vesimäärässä. Tuokaan taso ei ollut vielä lähellä huomattavan sinilevän määrän rajapyykkiä, joka on asetettu kymmeneen mikrogrammaan vesilitraa kohden.

Tällä viikolla Littoistenjärven mittauspisteellä sinilevän määrä on vaihdellut 1,4–2,2 mikrogramman välillä vesilitraa kohden. Kun määrä pysyttelee alle kahdessa mikrogrammassa, luokitellaan uimaveden laatu hyväksi.