Sunnuntaina voit tutustua taas itseoppineen August Pyölniityn ajatuksiin ja elämään

0
Kuva Pyölniityn museon aiemmasta tapahtumasta ja poimittu museon nettisivuilta.

Paimion Maljamäessä olevan August Pyölniitun museon tapahtumaperinne jatkuu nyt sunnuntaina 17.7. klo 12–15 Paimiossa. Tapahtuman järjestävät Paimion kaupunki ja Pyölniitun muisto ry.

Päivän vieras on Yle Radio Suomen toimittaja Olli Haapakangas, joka tunnetaan lämminhenkisistä ja syvällisistä ohjelmistaan. Pyölniityn tuntija Johanna Lehto-Vahtera keskustelee Haapakankaan kanssa matkustamisesta ja paikallaan pysymisestä.

August Pyölniittu oli mielessään maailmalla, mutta ei juurikaan matkustellut. Käytännön asiat ja harrastukset hoituivat Paimion Vistalla, Salossa ja Turussa. Vasta vanhempana tuli matkoja Helsinkiin, jossa hän kävi tapaamassa ihmisiä edistääkseen neonturpiini-keksintöään. Helsingissä hän vieraili myös Kansanvalistusseuran toimistolla, jossa hänet kirjeopiston ensimmäisenä oppilaana tunnettiin.

Pyölniittu liikkui hevosella, linja-autolla, junalla ja hän käveli paljon. Valtakunnallisen Pienviljelijäliiton tilintarkastajana hän kulki liiton tilaisuuksissa. Kartat olivat Pyölniitulle tärkeitä maailmanhahmottamisen kannalta. Hän myös piirsi asioita kartalle omaksi hyödykseen.

August Pyölniittua kutsuttiin Paimion viisaaksi hänen mittavan henkisen työnsä vuoksi. Pyölniittu eli yhdessä kahden sisarensa kanssa Maljamäen Pajapellossa 1910-luvulta 1970-luvulle saakka. Asuinrakennukseen perustettu museo on toiminut säännöllisesti 1990-luvulta lähtien. Museota ylläpitää Paimion kaupunki. August Pyölniitun käsikirjoituksia säilytetään Paimion kotiseutuarkistossa.

Vuonna 2022 perustettu Pyölniitun muisto ry on kulttuuriperintöä vaaliva yhdistys, jonka jäseneksi voi liittyä kuka tahansa.

Tapahtumassa esitetään myös lyhytelokuva ”Aku”. Se on paimiolaisen Into Salvelan vuonna 1971 kuvaama kaitafilmi. Elokuva keskittyy 84-vuotiaan itseoppineen tiedemiehen August Pyölniitun elämäntyöhön ja -tapaan kodissa, jossa puuhailevat myös sisaret Ida (s. 1890) ja Olga (s. 1895). Samalla se avaa hetkiä 1980-luvulla museoidun kodin tunnelmaan, ja kertoo sen esineistöstä elävässä elämässä. Elokuvassa nähdään August Pyölniittu kirjoittamassa, lukemassa, kävelemässä pihapiirissä ja tutkimassa ulkorakennuksessa ollutta arkistoaan.

Pyölniittupäivän ohjelma:

Opastus kotimuseossa klo 12.15 Vieraana Yle Radio Suomen toimittaja Olli Haapakangas, keskustelu klo 13. Elokuvaesitys Pyölniitun tuvassa klo 14, Into Salvelan elokuva ”Aku” (1971).
Museo on avoinna klo 15 saakka, marttojen puffetti

August Pyölniitun museo sijaitsee Paimiossa, osoite on Maljamäentie 132