Sympaattinen Sauvon Kädet -näyttely tutusti Rantolassa

0
Leena Sarparanta kertoo, että yksi suosittu hankinta näyttelystä on ollut keraaminen talouspaperirullan pidike. Taustalla näkyy yksi vierailevan taiteilijan Hanna Variksen grafiikkatöistä. Sen nimi on Runo villihevosista.

SAUVO

– Tämä on tällainen tuttu retkipaikka, on käyty useampi kerta kesässä. Veneellä tultiin, sopiva pikku matka, kertoilee Jarmo Loppinen maksaessaan Sauvon Kädet- myyntinäyttelystä tällä kertaa hankittua muistoa.

Hänen kommenttinsa vahvistaa sen, mitä keskiviikkona kassarouvana jutellut Sirkka Sepänheimo ehti jo kertoa: Karunan vanhassa meijerissä avautunut näyttely on monille tuttu ja kiva piipahduspaikka, ja siellä tykätään poiketa. Paikka on sympaattinen ja näyttelyssä positiivinen vire.

– Täällä on aina ihana päivä, ihania ihmisiä, hyvä henki tavata ja jutella, sanoo Sepänheimo, joka omien sanojensa mukaan ”piikoo” näyttelyssä omasta halustaan.

Tarkasti ottaen näyttelyn takana on siis Sauvon Kädet-taiteilijaryhmä, jossa taidegraafikko Leena Sarparanta ja kankuri Kirsti Uuttu ovat perustajajäseninä olleet mukana kaikki kuluneet 35 vuotta. Näyttelypaikka vain on vuosien kuluessa siirtynyt Sauvon keskustasta Rantolaan, ja pari viime kesää jäi sattuneesta syystä väliin.

Heidän lisäkseen töitä ovat tällä kertaa tuoneet esille ryhmään kuuluvat keramiikkataiteilija Pauliina Laine , sekatekniikkamaalari Pirkko Paranko , keramiikkaa, neuleita työstävä Nina Messner , Tekstiilejä ja tauluja puolestaan suunnittelija Emma Hagman, keramiikkaa Kirsi Rokkanen, tekstiilejä Erja Alander ja valokuvia ja tuotteita niiden pohjalta Kirsi A.Korpela .

– Päävierailijana näyttelyssämme tänä vuonna on turkulainen graafikko Hanna Varis . Häneltä on esillä grafiikkaa ja canvasprinttejä, esittelee Leena Sarparanta.

Hän kertoo, että perinteisesti kesänäyttelyä rakennetaan siten, että se olisi pääsääntöisesti kesäisen kepeä ja valoisa tunnelmaltaan. Sekin otetaan huomioon, että myynnissä olevilla taiteilijoiden ja käsityöläisten teoksilla ja tuotteilla on saavutettavissa olevat hinnat.

Ilmi käykin, että jotkut tuotteet ovat vuosi vuodelta myyntimenestyksiä, kuten vaikka rymättyläläisen Liisa Saarnin kalannahkatuotteet, kurikkalaisen Ari Markkolan keraamiset tubbi-talouspaperitelineet tai vaikkapa paimiolaisen puuseppä Raimo Tähkäpään puiset leikkuu- ja tarjoiluastiat. Näiden ja muutaman muun käsityöläisen töitä on ollut aiemminkin ja moni kävijä niitä jo osaa odottaa.

– Nämä Pauliina Rundgrenin emaliset teesiivilät ovat olleet jo pari vuotta todella suosittuja. Häneltä on täällä nyt myös koruja, kelloja ja löylymittareita, esittelee Sarparanta.

Uudempi tuttavuus on karunalainen Marika Björlund , joka työstää luisia neuloja ja koruja, materiaalinaan lehmän, poron ja hirven sarvet.

Joku näyttelyssä mukana ollut saattoi jäi mainitsematta, joten kannattaa mennä tarkistamaan keitä siellä on. Näyttely on avoinna 8.8. saakka.