Toimittaja testasi: Sinilevätesti ei ole mikään turvatakuu

0
Jokainen tietenkin päättää itse uiko vai ei, mutta tämä viidentoista euron hintainen testi kertoo ainakin suuntaa-antavasti siitä, onko sinilevä myrkyllistä ja miten paljon myrkkyä vedessä mahdollisesti on.

Kun rannassa lilluu vihreää mömmöä, uiminen ei edes houkuta. Vaan jos vedessä näkyy vain hippua, sitä miettii onko kyse vain siitepölystä ja voisiko veteen silti pikaisesti pulahtaa.

Päätös on tietenkin jokaisen oma, ja siihen vaikuttaa myös se, pystyykö uinnin jälkeen peseytymään kunnolla. Ja luonnollisesti lasten ja lemmikkieläinten osalta harkinta on usein vielä tiukempaa.

Sinilevähavaintoja on tehty jo laajalti, ja myös omassa mökkirannassa Peimarin laidalla oli viime viikolla jonkin verran vihreää hippua. Otin kokeiluun Turun yliopiston ja Teknologian Tutkimuskeskus VTT OY:n kehittelemän pikatestin. Viidentoista euron hintainen BlueGreenTest seuloo vedestä kahdeksaa erilaista sinilevän maksamyrkkyä, kuten mikrokystiinia ja nodulariinia.

Hain vettä ämpäriin laiturin päästä. Upotin testiputkilon hetkeksi ämpäriin, ja nostin sen sitten rasiaan pystyyn. Putkilo kuohui, kuumeni ja höyrysi tovin. Vielä vartin jälkeen putkilo oli yllättävänkin kuuma. Sitten aivan samaan tapaan kuin koronan kotitestissäkin tiputtelin pipetillä kolme tippaa vettä putkilosta testikasettiin.

Viiva testerin toimivuudesta kertovaan C-kohtaan näkyi heti, mutta T-viiva tuli näkyviin hitaammin haaleana. Vajaan kymmenen minuutin päästä päättelin, että vedessä on maksamyrkkyä, mutta pitoisuus ei ollut kovin suuri. T-viiva olisi ollut sitä kirkkaampi mitä korkeampi myrkkypitoisuus on.

Aikuiset pulahtivat, ja kävivät heti suihkussa, mutta lapsia tai koiria rantaan ei päästetty. Näin olisi kyllä toimittu ilman testiäkin, mutta tulipa kokeiltua.

Oma päätös

Täysin luotettavaa pikatestiä ei ole, eikä testeri havaitse kaikkia sinilevän myrkkyjä. THL:n mukaan sinilevässä on muitakin oireita aiheuttavia yhdisteitä kuin maksamyrkyt ja näiden hermo- ja maksamyrkkyjen tarkka mittaaminen onnistuu vain laboratorioissa.

Sinilevää sisältävä vesi voi aina aiheuttaa terveyshaittaa. Sekin pitää tiedostaa, että vaikka tuulten myötä leväesiintymä hajoaa ja vesi näyttää puhdistuvan, mahdolliset levämyrkyt säilyvät muutaman päivän.

Lapsia ja lemmikkieläimiä ei saa päästää uimaan sinileväiseen veteen ja myös aikuisten kannattaa välttää sinileväisessä vedessä uimista. Uinnin jälkeen kannattaa peseytyä puhtaalla vedellä, sanoo THL.

Julkisilla uimarannoilla veden laatua seuraavat kuntien terveysviranomaiset.