Viljaskan koronapandemia nostanut tartuntalukuja Paimiossa – ”Kaikki tartunnat ovat olleet hyvin lieväoireisia tai oireettomia”

0
Laboratoriohoitaja valmistelee koronatestin tutkimusta. Viralliseen koronatestiin pääsee Paimion-Sauvon terveyskeskukseen edelleen, mikäli esimerkiksi työnantaja sitä edellyttää tai jos henkiölö kuuluu esimerkiksi riskiryhmiin. Testiin haluavien pitää ottaa yhteyttä vastaanotolle.

Paimio-Sauvo

Paimioon kirjattiin viime viikolla 64 uutta varmistettua koronavirustartuntaa, kun Kaarinaan uusia kertyi 104 ja Sauvoon 8. Tällä viikolla lukemat tasaantuivat, sillä viimeisimmissä torstain luvuissa Paimioon merkittiin enää kymmenen uutta ja vahvistettua tartuntaa, kun Kaarinan luku oli 69 ja Sauvon 3.

Vaikka virallisen testauksen vähäisyyden vuoksi luvut eivät vastaakaan enää todellista uusien tartuntojen määrää, antavat ne kuitenkin suuntaa siitä, mikä virustilanne seudulla on.

Viimeisimpien lukujen perusteella Paimiossa koronaa on siis ollut heinäkuussa kohtalaisen paljon. Virallisesti varmistettujen tapausmäärien kasvu johtuu Paimion-Sauvon kansanterveyskuntayhtymän vs. johtavan lääkärin, Juho Järvelinin mukaan pitkälti hoivakoti Esperi Viljaskan koronaepidemiasta.

– Onneksemme neljännen rokotusannoksen kattavuus siellä on erinomainen, ja kaikki tartunnat ovat olleet hyvin lieväoireisia tai oireettomia, Järvelin kiittelee.

Muilta osin koronatilanne on säilynyt pääsääntöisesti ennallaan kesän ajan. Tauti on yleisimmin lieväoireista, mutta se voi olla kohtalokas taudille alttiille riskiryhmäläiselle.

Viruksia ja allergiaa

Koronan tunnistamista hankaloittaa parhaillaan myös se, että liikkeellä on myös muita kesän virustauteja sekä siitepölyallergiaa. Yksi keino erottaa allergia flunssasta on allergialääkkeen toimivuus.

– Tutut flunssankaltaiset oireet, lihassäryt ja kuume ovat edelleen syy vältellä kontakteja ja muiden tartuttamista, vaikka kyse olisi muustakin tarttuvasta taudista kuin koronasta. Mikäli antihistamiini eli allergialääke auttaa tukkoisuusoireisiin ja lievään kurkkukipuun hyvin, on kyse siitepölyallergiasta, joka ei ole tarttuvaa, Järvelin muistuttaa.

Tyypillisesti terveyskeskuksen infektiovastaanotolle saavutaankin kuumeen, lihassäryn ja pääkivun seurauksena. Sitä on seurannut voimakas kurkkukipu, jonka helpottuessa oirekuva jatkuu vajaan viikon ajan nenän ja poskiontelojen tukkoisuudella.

– Pisimpään oireista jatkuu hengenahdistuksen tunne ja uupumus rasituksessa, joka voi kestää muutaman viikonkin, Järvelin kertaa.

Uudet variantit jylläävät

Yksi tämän kesän tartuntojen ilmiö on ollut se, että vaikka henkilö olisi alkuvuoden aikana jo kerran tai jopa kahdesti sairastanut koronan, on hän voinut sairastua kesän aikana jälleen uudelleen. Syy on virusvariantista, joka on riittävän erilainen viime talvena jyllänneisiin omikron 1:een tai 2:een verrattuna.

– Omikronin alavariantit BA4 ja BA5 ovat tällä hetkellä valtaviruksia Varsinais-Suomessa. Ne voivat tartuttaa myös alkuvuodesta omikron 1 tai omikron 2 -infektion sairastaneet.

Tulevaisuutta Järvelin ei lähde ennustamaan, mutta tiukkoihin rajoituksin tuskin ollaan enää palaamassa, vaikka koronavirus vuoden lähestyessä loppuaan kiristäisikin jälleen otettaan.

– Kahtena edellisenä vuonna kesät ovat olleet rauhallisempaa aikaa ja syksyn myötä tartuntamäärät ovat lähteneet kasvuun. En kuitenkaan usko, että mittavia rajoitustoimia tullaan kovin herkästi ottamaan enää käyttöön.