Evakon kyynel vierähtää vielä kolme kertaa Paimiossa

0
Paimion Museomäellä pidettiin lauantaina näytelmäharjoitukset. Kuvassa näytelmän karjalaisperhe kodissaan Johanneksessa. Kuvassa Tuuli Rinne (vas.), Pauliina Kotamäki, Tuuli Turunen, Roosa Lindeqvist ja Tristan Lumi.

Evakon kyynel -musikaalista nähdään elokuussa Paimion kesäteatterissa kolme vierailuesitystä. Esityspäivät ovat sunnuntai 14. elokuuta, perjantai 19. elokuuta ja lauantai 20. elokuuta.

Lasten ja äitien näkökulma


Paimiolaisten nuorten, 20-vuotiaan Martta Entosen ja 18-vuotiaan Esteri Seppälän käsikirjoittama ja ohjaama musikaali Evakon kyynel -musikaali ensiesitettiin jo vuonna 2019 Paimion kesäteatterissa. Uusittu versio musikaalista ensiesitettiin marraskuussa 2021.

Sittemmin produktio on vieraillut Turussa, Raisiossa, Kangasalla, Järvenpäässä ja Salossa. Musical Crew Moden tuottama kiertue huipentuu Paimion kesäteatterin kolmeen vierailuesitykseen.

Suurmusikaali Evakon kyynel on fiktiivinen tarina karjalaisperheen matkasta Johanneksesta Paimioon, Varsinais-Suomeen jatkosodan aikana.

Erityisen näytelmästä tekee se, että tarina kerrotaan lasten, nuorten ja äitien näkökulmasta. Heidän ihmissuhteistaan, kokemuksistaan sekä elämän vaikeista käännekohdista, joita karjalaiset kohtasivat matkansa varrella sekä päätepysäkillä sopeutuessaan yhteiseloon varsinaissuomalaisten kanssa.

– Olemme saaneet idean näytelmään Evakon laulusta. Aihe on todella kiinnostava. Varsinkin kun maailmalta löytyy tälläkin hetkellä ihmisiä, jotka tekevät omaa evakkomatkaansa, sanoo Martta Entonen.

”Intohimo ollut koskettavaa”


Näytelmässä hävityksen ja menetysten keskellä korostuu lasten uskomaton taito kyky katsoa eteenpäin ja löytää hetkestä kauneus.

– Tämä sama näkyy meidän näyttelijöissämme. Osalla on oikeasti sukujuuria Karjalassa, ja intohimo produktiota kohtaan on koskettavaa, kertoo Esteri Seppälä.

Esitys sisältää näyttäviä musiikkinumeroita ja tunteikkaita kohtauksia. Näytelmässä on mukana 30 näyttelijää, ikähaarukassa 6-vuotiaasta vaariin.

Näyttelijät ovat Paimiosta, Turusta, Salosta, Littoisista ja jopa pääkaupunkiseudulta.  Musiikin on säveltänyt ja sovittanut 20-vuotias Petra Myllyperkiö . Näytelmä on lähes läpisävelletty.

– Musiikki luo syvyyttä kohtausten tunnelmaan sekä herättää tunteita katsojassa. Luvassa on musiikkia dramaattisista kokonaisuuksista nopeatempoisiin ja iloisiin teemoihin, kertoo Myllyperkiö.

Näytelmän tuottaa Musical Crew Mode, joka on Entosen, Seppälän ja Myllyperkiön perustama yhdistys.

Ukrainan Sota tuonut uuden ulottuvuuden


Työryhmä kertoo olevansa yllättynyt, miten voimakkaan kokemuksen näytelmä on antanut katsojille. Myös Ukrainan sota on tuonut aivan uuden ulottuvuuden näytelmään sekä työryhmälle että katsojille. Katsomossa on ollut myös joka kerta henkilöitä, jotka olivat itse kokeneet lapsena evakkomatkan.

– Heistä monet ovat jääneet esityksen jälkeen kertomaan meille omaa tarinaa evakkotaipaleestaan. Yksikin sanoi, ettei ollut koskaan aikaisemmin puhunut näistä asioista ääneen kenenkään muun kanssa. Siinä tuli itkettyä puolin ja toisin, muistelevat Seppälä ja Entonen.

TYÖRYHMÄ:


Käsikirjoitus ja ohjaus: Martta Entonen ja

Esteri Seppälä

Musiikin sävellys ja sovitus: Petra Myllyperkiö

Koreografia ja puvustus: Martta Entonen, Esteri Seppälä ja Petra Myllyperkiö

Taustanauhat: Pasi Ketola

Lavastus: Veikko Entonen

Rekvisiitta: Tarja Entonen

Käsikirjoituksen kääntäminen karjalan murteelle: Marjatta Haltia

Tuotanto: Musical Crew Mode