Hevostelua aikuiseen makuun – ”Täällä mennään hevosen ja ratsastajan ehdoilla”

0
Kuvassa vasemmalla yrityksen omistaja Jenni Kiviniemi ja Sani-heppa. Oikealla ratsastuksenopettaja Emmi Lehtonen ja Kassu-hevonen.

KAARINA

Viime maaliskuussa Piikkiöön maalaisidylliseen maisemaan muutti ratsutalli ”Venture”. Noin vuoden vanha yritys tarjoaa maaseutumaisemissa pienryhmäopetusta aikuisille. Ratsutalli Venturen tiloissa on myös kaksi vuokrapaikkaa yksityishenkilöiden omistamille hevosille.

– Muutto Piikkiöön oli ihan sattuman kauppaa. Kun etsimme uusia tiloja, paimiolainen hevosihminen vinkkasi täällä olevan tallitilaa vuokralla, kertoo yrityksen omistaja Jenni Kiviniemi .

Kiviniemen mukaan ensimmäiset kuukaudet Piikkiöön muuton jälkeen ovat olleet ihanan rauhallisia. Hevoset tuntuvat nauttivan olostaan. Kesän aikana tallille on löytänyt myös paljon uusia asiakkaita.

– Heinäkuun aikana kaikki paikat tunneille ovat täyttyneet, ja heinäkuussa järjestetyllä Takaisin satulaan -kurssilla oli niin paljon osallistujia, että olemme päättäneet pitää uuden kurssin elokuussa, Kiviniemi hymyilee.

Hevosen ja ratsastajan ehdoillaRatsutallilla kaikki tunnit ovat pientyhmätunteja: opetuksessa on vain neljä ratsukkoa kerrallaan. Näin ratsastuksen opettajalla on enemmän aikaa jokaiselle ratsukolle.

– Täällä mennään hevosen ja ratsastajan ehdoilla, Kiviniemi painottaa.

Hänelle on tärkeää, että hevoset voivat hyvin. Siksi ratsutallin viidellä hevosella on tunteja vain muutamana päivänä viikossa. Hevosten on hyvä levätä. Kiviniemi on kuitenkin sopinut yksityispaikkojen hevostenomistajien kanssa, että heidän hevosiaan voi käyttää pari tuntia viikossa opetustoiminnassa.

– Olemme miettineet, pitäisikö ratsastustuntipäiviä lisätä syksyllä, kun kysyntää on niin paljon. Vapaapäiviä on kuitenkin hevosille jäätävä, ja yksi hevonen on maksimissaan kahdella tunnilla mukana päivässä. Silloinkin toinen on yleensä rauhallisempi tunti, Kiviniemi kertoo.

Hevosten ehdot näkyvät tallilla myös siten, että jokaisella hevosella on yksilöllisesti valitut varusteet ja ruokavalio.

Ratsastajien ehdot näkyvät muun muassa sillä tavoin, että tunneilla ratsastajia kuunnellaan ja autetaan.

Tietoisesti vain aikuisilleRatsutalli Venturessa ratsastustunteja tarjotaan vain aikuisille, vaikkakin muutama yläasteikäinen junnuratsastajakin käy tunneilla.

– On tietoinen valinta tarjota tunteja vain aikuisille. Yksi syy siihen on, että kaikki ratsumme ovat hevoskokoisia. Lisäksi aikuisilla on matalampi kynnys lähteä mukaan harrastamaan tätä lajia, kun tallilla on vähemmän hälinää, Kiviniemi sanoo.

Opetuksen taso vaihtelee alkeistunneista vaativampaankin kouluratsastukseen. Erittäin suosittuja ovat olleet Takaisin satulaan -tunnit ja kokonaiset kurssit, joilla uudestaan hevosharrastuksen pariin haluavat pääsevät taas hevosten selkään.

Ratsutalli Venturen ratsastuksenopetuksesta vastaava Emmi Lehtonen kertoo, että Takaisin satulaan -tunnit sopivat minkä tasoisille vain, koska niissä lähdetään yksilökohtaisesti alusta asti rakentamaan suhdetta hevoseen.

– Takaisin satulaan -kursseillakin aloitetaan ihan perusteista. Hevosen taluttamisesta, hoitamisesta, varusteiden huoltamisesta ja ratsastuksen alkeista. Ennen ratsastusta kerron aina hevosen luonteesta ratsastajalle, ettei kukaan joudu hyppäämään ihan vieraan hevosen selkään, Lehtonen kertoo.

Ihanaa, kun aloitettiin ihan perusteistaEmmi Lehtonen suosittelee yksityistunteja myös hyvin aroille ratsastajille.

Tunneilla on myös mahdollisuuksia soveltaa opetusta ratsukkokohtaisesti. Lehtonen muistuttaa, että jos jokin ratsastamisessa mietityttää, voi tallille aina soittaa tai laittaa viestiä ennen tunnille tuloa.

Ennen Takaisin satulaan -tuntia kaksi ratsastajaa Elina Kairinen ja Jaana Piispa kertoivat kokemuksistaan.

– Oli ihanaa, kun täällä aloitettiin ihan perusteista ja että hevosen hakemisessa ja varustamisessa saa apua ja ohjausta, Kairinen kiittelee.

– Ei esimerkiksi oikeanlaista taluttamista ole koskaan juurikaan missään opetettu, Piispa lisää.

Takaisin satulaan -tunneille tullaan kauempaa ja monista syistä. Joillekin ratsastus on hyvää pään nollausta töiden jälkeen. Tai sitten on saattanut käydä niin, että lapsuuden ratsastusharrastus on töiden tai perheenlisäysten vuoksi jäänyt.

– Haaveilin tätiratsastajana, että voisin maastoilla rauhallisesti hevosen kanssa. Löysin Venture-tallin etsinnän ja googlettamisen kautta. Aikuisille on tosi vähän alkeiskursseja, huomauttaa Piispa.