Hiekkahelmi suljettuna ensi viikolla – Syynä haitallisen vieraslajin torjunta

0
Paimion Hiekkahelmi on suljettuna ensi viikon alussa maanantaista keskiviikkoon, koska tuolloin uimalammella torjutaan haitallista vieraslajia, kiehkuravesiruttoa.

Paimio

Paimion maauimala Hiekkahelmi on suljettuna ensi viikon maanantaista keskiviikkoon. Syynä sulkuun on se, että uimalammella torjutaan tuolloin vesistössä esiintyvää kiehkuravesiruttoa. Kyseessä on uposkasvi, joka massakasvustoina esiintyessään aiheuttaa vakavia haittoja vesistöjen ekologialle. Vesirutto tukahduttaa muiden lajien kasvua ja kuollut kasvimassa kuluttaa hajotessaan runsaasti happea aiheuttaen happikatoa ja sitä kautta vesistöjen rehevöitymistä.

Hiekkahelmeen kiehkuravesirutto on päätynyt todennäköisimmin Ankkalammesta uimareiden mukana.

– Se on paras arvaus tässä kohtaa, sillä Ankkalammella kiehkuravesiruttoa esiintyi ensin ja nyt sitä on havaittu ainakin pienissä määrin myös Hiekkahelmessä. Kasvi on siinä mielessä hankala, että se voi lähteä leviämään aivan pienestä kasvin palasestakin, sanoo Paimion kaupungin ympäristönsuojelun projektisuunnittelija Laura Paarala .

Tämän vuoksi torjunta on tärkeä suorittaa ennen kuin esiintymät laajenevat ja leviävät muihin vesistöihin.

– Koitamme nyt päästä Hiekkahelmessä ikään kuin niskan päälle ennen kuin tilanne menee sielläkin huonoksi. Ankkalammella kiehkuravesiruttoa on nyt jo paljon enemmän kuin viime kesänä, Paarala harmittelee.