Ilkivalta Vistan kesävitsauksena – ”Se on kaikki pois kaupunkilaisten palveluiden kehittämisestä”

0
Koulukeskuksen katoksen alla öisin parveilevat nuoret ovat jättäneet jälkensä myös laatoitukselle ja koulukeskuksen ikkunoihin. Varsinaiset tihutyöt sijoittuvat kuitenkin koulun katolle ja remontin alla olevaan uimahalliin.

Paimio

Töhrittyjä seiniä, ikkunalautoja ja liikuntapaikkoja. Varastettuja ja työmaakohteisiin sekä Ankkalammen maauimalan veteen suihkutettuja vaahtosammuttimia. Luvattomia murtautumisia sekä koulukeskuksen katolle että remontin alla olevaan uimahalliin. Kaikkein vaarallisimpana tempauksena koulukeskuksen katolta maahan heitetyt betonilaatat.

Paimion kaupungin teknisellä puolella aletaan olla elokuun alkajaisiksi tympääntyneitä siihen, että käytännössä jokainen työviikko alkaa ilkivallan seurauksena rikottujen julkisten kohteiden kartoittamisella ja korjaamisella.

– Tämänkin viikon alku meni käytännössä siihen, että kirjasi viikonloppuna aiheutuneet vahingot ja tutki sen jälkeen valvontakamerakuvista, löytyisikö niiltä ilkivallan aiheuttajia. Selvästi kyse on mopoikäisistä nuorista, jotka rellestävät keskustassa öisin kello 23–04 välisenä aikana, Paimion kaupungin kiinteistöpäällikkö Tero Aaltonen kertoo.

– Se tuntuu todella tympeältä käyttää työaikaa toisten tekemän ilkivallan korjaamiseen. Se on kaikki pois kaupunkilaisten palveluiden kehittämisestä ja harrastusmahdollisuuksien ylläpitämisestä, muistuttaa viheraluemestari Kaisa Salonen.

Akkuporakoneella sisään

Suurimmat vaaranpaikat ovat toistaiseksi olleet Vistan koulukeskuksen ympäristössä. Nuorisoa parveilee iltaisin ja öisin koulukeskuksen katoksen alla, ja yön pikkutunteina parveilu on johtanut toistuviin murtautumisiin koulun katolle ja myös remontin alla olevaan uimahalliin. Uimahalliin oli murtauduttu jopa akkuporakoneen avulla.

– Kyllä se vähän ihmetyttää, että miten 15-vuotiailla on edes öisin akkuporakone mukana illanvietossa. Vähän heittäisin palloa sinne koteihin, että hiukan tiedostettaisiin ja keskusteltaisiin mitä ne nuoret öisin Vistalla tekevät, Aaltonen miettii.

Koulun katolla nuoret ovat puolestaan irrottaneet aurinkopaneeleiden tukena olevia betonilaattoja ja heitelleet niitä alas katutasolle. Samalla on myös availtu katon tuuletusluukkuja, jolloin rankkasateen sattuessa esimerkiksi vesivahinkoriski on ilmeinen.

– On ollut vähän tuuriakin matkassa, ettei avonaisista luukuista ole päässyt vettä sisälle tai betonilaatta ei ole lentänyt kenenkään päälle. Siinähän on henki pois kun sellaisen saa niskaansa, Aaltonen pudistelee päätään.

Kriivarin koulu kokenut kovia

Töhrimistä on tehty tusseilla ja spray-maaleilla siellä täällä keskustassa ja sen tuntumassa, mutta näkyvintä se taitaa olla Kriivarin koululla. Siellä uutta maalipintaa ovat saaneet niin katoksen pystytolpat kuin myös ikkunalaudat ja seinät.

– Töhriminen nyt sinänsä ei tuhoa mitään, mutta toki maalien peseminen vie aikaa ja vaatii työtunteja. Turhaa ja turhauttavaa työtä sekin on, Salonen sanoo.

Yksi esimerkki ilkivallasta on Kriivarin koulun uudenkarheat ulkoliikuntavälineet, kuten esimerkiksi pingispöytä, joita on tuhottu saman tien käyttökelvottomiksi.

– Se on harmillista kaupunkilaisten kannalta ja myös varoja keränneen vanhempainyhdistyksen kannalta. Jos vuositasolla miettii, niin kaikesta ilkivallasta kertyy äkkiä viisinumeroinen summa kaupungille maksettavaksi. Ja se on kaikki pois määrärahoista ja palvelujen kehittämisestä, Aaltonen muistuttaa.

Koululaisten kesäloman päätösviikonloppu on perinteisesti nuorten juhlaa, joka aiheuttaa tuhoja myös Vistalla. Aaltosella ja Salosella onkin yksi iso toive tulevalle viikonlopulle.

– Toivotaan mahdollisimman sateista ja huonoa säätä. Se vähentää merkittävästi ja tehokkaimmin ilkivaltaa, Salonen hymähtää.

“Ei tällaista ole ikinä ennen ollut”

Vistan koulukeskuksen Alatalossa kattoremonttia tekevä Rakennusliike Jalo & Fagerström on kärsinyt kesän aikana lukuisista ilkivaltaöistä. Toimitusjohtaja Jari Jalo listaa, että heinäkuun kiivaimpina viikkoina rakennustyömaalla tuhottiin niin vasta asennetut rännit kuin työmaa-alueen suoja-aidat. Ikävin sattumus kohtasi kuitenkin työmaalla ollutta trukkia, jonka pakoputkeen oli ammuttu jauhesammuttimen sisältö.

– Trukki on parasta aikaa huollossa, ja sen kohtalo on vielä auki. Jos koko moottori joudutaan uusimaan, tulee siitä aika kallis remontti, Jalo harmittelee.

Hän ei muista, että vastaavaa määrää tihutöitä olisi tehty ainakaan heidän aiemmilla työmaillaan Paimiossa.

– Ei näin vilkasta ole koskaan ollut. Vaikea sanoa, mistä se johtuu. Ja kun ilkivaltaa tehdään ihan suoraan kameravalvonnan alla. Meilläkin on tarkat kuvat olemassa, kun skootterilla ajetaan päin työmaa-aitaa. Ihan käsittämätöntä.

Tihutöiden tekijät ovat siis tiedossa ja kuvat on toimitettu poliisille rikosilmoituksen kera. Jalo toivoo, että loppukesä sujuisi rauhallisemmissa merkeissä.

– Täytyy toivoa, ettei kesäloman päätösviikonloppu aiheuta ylimääräisiä hulinoita.