Jalkapalloharrastus poiki kavereita koko joukkueellisen – “Parasta oli, kun tiistaina voitimme kauden ensimmäisen pelimme”

0
Denys Bezdeneznykh on nauttinut pelaamisesta kuluvana kesänä. Parhaita pelejä ovat olleet elokuun ottelut, joissa tuloksellisesti heikosti kauden avannut C-juniorijoukkue on päässyt pisteiden makuun.

Sauvo

– Maksimissaan kolme kosketusta. Pallo nopeasti liikkeelle. Syötä, liiku pelattavaksi ja ole valmiina vastaanottamaan pallo uudelleen, ohjeistaa valmentaja Marco Santos jalkapalloseura Peimari Unitedin C-junioreita.

Harjoitukset ovat juuri alkaneet, ja noin 15 pelaajan ryhmällä tuntuu olevan hauskaa keskenään – huulta heitetään hyvässä hengessä ja hymyt suunpielissä kertovat, että kentälle on ollut mukava saapua jälleen kerran.

Erityisesti kahden pelaajan hymyt ja elkeet erottuvat muusta ryhmästä. 14-vuotiaiden Denys Bezdeneznykhin ja Oleksii Komponetsin vuosi 2022 on ollut lievästi sanottunakin tapahtumarikas, mutta nyt elämä hymyilee ainakin jalkapallokentällä. He saapuivat äitiensä mukana Suomeen Ukrainan sotaa pakoon maalis–huhtikuussa, ja pääsivät jo ennen pääsiäistä mukaan Peimari Unitedin harjoitustoimintaan.

Kesän aikana pelit ovat sujuneet ottelu ottelulta paremmin, ja viime lauantaina Komponets pääsi juhlimaan jopa ensimmäistä maalian sarjaotteluissa.

– Viimeiset kaksi peliä ovat olleet parhaita tähän asti. Parasta oli, kun tiistaina voitimme kauden ensimmäisen pelimme, Komponets kertaa.

Varustekeräyksellä alkuunPojat päätyivät Peimari Unitedin treeneihin siis hyvin pian saatuaan majapaikan Sauvosta Järvenkylän tilalta. Seura järjesti varustekeräyksen, jonka seurauksena noin 15 ukrainalaisnuoren ryhmä pääsi kokeilemaan harrastamista.

Harjoituksia kevätkaudella organisoinut C-juniorijoukkueen joukkueenjohtaja Perttu Laaksonen kertoo, että osa nuorista jatkoi pian harrastamista koulujen iltapäiväliikuntaryhmissä, mutta osa siirtyi myös seuran joukkueiden mukaan.

– Varmaan sellainen noin kymmenkunta ukrainalaisnuorta pelaa vielä viikoittain jalkapalloa. Täytyy sanoa, että heidän asenteensa on kyllä ihailtavaa, he suhtautuvat positiivisesti kaikkiin tilanteisiin ja ovat aina innolla mukana niin treeneissä kuin peleissä, Laaksonen kehuu.

Kavereita koko joukkueellinenHarjoituksissa yhteinen kieli on englanti, mutta sekä Oleksii että Denys ovat oppineet muutaman kuukauden aikana myös muutaman sanan suomea. Seuraavaksi myös treenimatkat Hakkispaanan kentälle ovat helpottumassa, kun he ovat perheineen muuttamassa Sauvon keskustaan.

– Koulu jatkuu Salossa syksyllä, mutta pelaamista aion kyllä jatkaa täällä. Olen saanut uusia kavereita, oikeastaan koko joukkueellisen, Komponets sanoo.

Kesällä he olivat kumpikin töissä ja keräsivät tienestejä marjatilalla. Onko nuorten haaveissa, että tulevaisuudessa tienestit tulisivatkin jalkapallon parista?

– Heh, no sen varaan ei ainakaan kannata pelkästään laskea. Koulu ja työt pitää hoitaa ensin, ja jos jalkapalloharrastuksesta tuleekin joskus enemmän, on se vain kiva bonus, he virnistävät.