Kesäretkikohde: Örön upea linnakesaari yllättää monin tavoin

0
Satamassa palvelee pieni bistro rantaterasseineen.

ÖRÖ

Örön saari on elämyksellinen kansallispuisto Saaristomeren ja ulkomeren rajamailla. Maisemiltaan ja luonnoltaan miltei vavahduttava.

Siellä on hämmästyttävän kirkas merivesi ja pari upeaa hiekkarantaa. Lisäksi Örön-kävijä saa sivutuotteena tuhdin annoksen historiaa. Liittyen paitsi puolustusvoimiin myös elinolosuhteisiin vaativissa saaristo-olosuhteissa.

Kaikki tämä vain noin tunnin mittaisen viihtyisän laivamatkan etäisyydellä Kemiönsaaren eteläkärjen Kasnäsistä.

Uudestaan on mentäväKun palasin heinäkuun lopulla noin puolen vuorokauden mittaiselta päiväretkeltä Öröstä, päätin, että ensi kesänä uudestaan.

Havaintoni oli, että yhdessä päivässä Örön saaresta ja sen vaihtelevasta luonnosta ehtii nähdä vain noin puolet. Ellei sitten katso aiheelliseksi paahtaa puolijuoksua ja hiki hatussa paikasta toiseen.

Kun Örön lounaiskärjen Södernäbbetin näköalapaikalta katsoo luoteeseen, näkyy kaukaisuudessa Bengtskärin majakka.

Kotipuolessa joku ennättikin kysyä, että onko Örö muka hienompi kuin Bengtskär.

Ei niitä voi verrata.

Pienellä ja karulla Bengtskärin majakkaluodolla – joka on myös ehdottomasti huippuluokan retkikohde – ollaan enimmäkseen aloillaan.

Melko runsaspuustoisen Örön viehätys perustuu paitsi vaihtuviin merimaisemiin myös patikointiin saaren eri osien ihastuttavissa luontotyypeissä.

Museoviraston suojeluksessaÖrön sopivan pitkillä patikkapoluilla tulee vastaan paitsi maisema- ja luontoihmisiä myös sotahistorian harrastajia. Onhan saarella yhä monen järeän tykkipatterin jäänteet ja lisäksi useita hyvin hoidettuja kasarmirakennuksia runsaan sadan vuoden takaa.

Örön linnakesaarella oli aikoinaan jopa kapearaiteinen rautatie. Se oli tarpeen siirreltäessä rakennusmateriaaleja ja puolustusvoimien monenkirjavaa kalustoa. Kapearaiteisella kuljetettiin myös saarelle saapuvia arvovaltaisia vieraita maisema- ja tutustumiskierrosten merkeissä.

Museovirasto on määritellyt Örön linnakkeen yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.

Maihinnousukielto poistui vuonna 2015Örö oli sata vuotta suljettuna sotilasalueena. Se avattiin veneilijöille ja matkailijoille vasta vuonna 2015. Siihen saakka saari oli maihinnousukiellossa

Nykyisin saarelta löytyy hotelli, hostelli, vuokramökkejä ja huoneistomajoitusta. Lisäksi vierasvenesatamasta löytyy satamapaikkoja 80:lle veneelle.

Ravintoloita on kaksi kappalein, ja pieni kauppakin löytyy. Jos suunnittelee patikkaretkeä, kannattaa ottaa mukaan pullollinen vettä ja pientä suolaista evästä.

Myös uima-asu on tarpeen, sillä Örön eteläosan kirkasvetinen ja hiekkapohjainen Solkuro on yksi Lounais-Suomen elämyksellisimmistä rannoista.

Örön saari sijaitsee Saaristomeren kansallispuistossa Kemiönsaaren kunnassa, Hiittisten lounaispuolella.

Ulkosaariston rajapintaan lukeutuva Örö on yksi Etelä-Suomen tärkeimmistä uhanalaisten lajien ja luontotyyppien keskittymistä.

Laivamatka Kasnäsistä Örön saarelle kestää tilavalla, nykyaikaisella yhteysaluksella noin tunnin. Useita päivittäisiä lähtöjä.

Örön linnoitteiden rakentaminen aloitettiin osana Venäjän keisarikunnan Pietari Suuren merilinnoitusta vuonna 1915.

Suomen itsenäistyttyä saari on ollut osa Suomen meripuolustusta. Siellä on ollut rannikkotykistön raskas ja järeä patteri.

Nykyisin Örön hoidosta vastaa Metsähallitus/Rannikon Luontopalvelut.