Kesäretkikohde: Maailmanluokan futisgolfia aivan sillan takana

0
18-väyläinen rata sijaitsee keskellä perisuomalaista maalaismaisemaa. Näkymä viimeisen väylän päätepysäkiltä on kuin postikortista.

Kemiönsaari

Kemiönsaaren Villkärrissä, vain noin 20 minuutin ajomatkan päässä Sauvon kirkonkylältä on yksi koko seudun tuntemattomista helmistä. Ainakin, jos sydän sykkii jalkapallolle ja ulkoilma-aktiviteeteille. Siellä sijaitsee nimittäin koko maakunnan, ja samalla koko läntisen Suomen ainoa täysimittainen jalkapallogolfkenttä, Uppgårds Fotisgolf.

18-väyläinen kierros pitää sisällään niin tarkkoja sisäsyrjäsijoituksia vaativia ratoja kuin myös baanoja, joissa palloa saa lennättää aivan niin paljon ja usein enemmänkin kuin jalasta irtoaa. 2000-luvun alussa kemiönsaarelaiseen peltomaisemaan muovattu kenttä sai innoituksensa Ruotsista, jossa lajia on harrastettu aktiivisesti jo viime vuosituhannella.

– Tilan edellinen omistaja oli nähnyt futisgolfkentän Ruotsin Uppsalassa ja innostui siitä sen verran, että halusi rakentaa kentän myös omalle kotitilalleen tänne. He pitivät sitä yllä kymmenisen vuotta, jonka jälkeen ikä alkoi tulla vastaan ja he päätyivät myymään tilan. Näimme ilmoituksen netissä ja ihastuimme paikkaan heti, kymmenisen vuotta Uppgårds Fotisgolfia pyörittänyt Martin Ericsson kertoo.

Suomen ainoa kastissaanUppgårds Fotisgolfin viehätys piilee juuri sen mittasuhteissa. Siinä missä esimerkiksi Paimion multigolfparkissa väylien pituudet vaihtelevat 40–60 metrin välissä, ovat väylät Kemiönsaarella 50 metristä aina runsaaseen sataan metriin asti. Pitkillä ja mielikuvituksellisilla esteillä varustetuilla väylillä jyvät erottuvat äkkiä akanoista.

– Täällä käy paljon pelaajia ihan ulkomailta asti, ja onhan meillä järjestetty myös arvokisoja. Rata on Suomen ainoa, joka täyttää kansainväliset mittavaatimukset, Ericsson korostaa.

Rata on pysynyt pääpiirteittäin samanlaisena koko 20-vuotisen historiansa aikana, joskin pieniä muutoksia väylille tehdään aika ajoin.

– Sillä pidetään homma mielekkäänä, kun vähän muutellaan esteitä ja korien paikkaa. Pääpiirteittäin se on kuitenkin ollut samanlainen alusta asti.

Korona kasvatti kävijämääriäUppgårds Fotisgolf aukeaa keväisin, kun ruoho alkaa vihertää ja maa on riittävän kuiva. Tavallisesti se hetki on koittanut pian vapun jälkeen, mutta tänä vuonna avajaisia vietettiin muutamaa viikkoa tavanomaista myöhemmin.

Pelikausi päättyy syksyllä, kun illat alkavat olla jo liian hämäriä pelaamiseen. Eli käytännössä viimeiset kierrokset potkitaan syyskuun loppupuolella.

– Korona-ajan alussa kävijämäärät nousivat selvästi. Nyt suosio on hieman tasaantunut, mutta varmaan osasyynsä sille on myös aika vaihtelevissa sääolosuhteissa, Ericsson miettii.

Rata on päivittäin auki aamukahdeksasta iltakahdeksaan. Nykyajan hengessä kymmenen euron kierrosmaksu on hoidettavissa esimerkiksi Mobilepay-puhelinsovelluksella, jos pihapiirissä asustavat Ericssonit eivät itse ole paikalla.

– Juniorijoukkueet ja muut seurueet ovat aika yleisiä vierailijoita varsinkin pelikauden kääntyessä loppua kohti. Jotkut seurueet vuokraavat saunan pelikierroksen päätteeksi ja jäävät vielä nauttimaan muutamaksi tunniksi maalaismaisemasta, Ericsson kertoo.

Oli intohimosi sitten jalkapallo, golf, leikkimielinen kisailu kavereita vastaan tai vaikkapa vain luonnossa liikkuminen, kannattaa Uppgårds Fotisgolf ottaa ehdottomaksi yhdeksi tämän tai ensi kesän kesäretkikohteeksi.