Kiehkuravesirutto yllättikin Hiekkahelmen sukeltajat – ”Sitä on todella paljon enemmän kuin ennakkoon luulimme”

0
Sukeltajien tavoitteena on, ettei kiehkuravesirutto pääsisi leviämään Hiekkahelmestä muihin pohjavesialueen lampiin.

Paimio

Paimion kaupungin ympäristöpalvelut poistaa alkuviikon ajan kiehkuravesiruttoa Paimion Hiekkahelmen maauimalassa, ja siksi rannalle on pääsy kielletty keskiviikkoiltaan asti. Vaikka torjunta jatkuu vielä tämän ja huomisen päivän kahden–kolmen sukeltajan voimin, oli jo maanantaina puoliltapäivin selvää, ettei kolme päivää tule riittämään lammen täydelliseen siistimiseen.

Niin paljon haitallinen vieraslaji on jo sielläkin päässyt lisääntymään.

– Sitä on ollut todella paljon enemmän kuin ennakkoon luulimme. Sukeltajat saivat kerättyä sitä jo parin ensimmäisen tunnin aikana 5–6 jätesäkillistä, ja lisää tulee useita kymmeniä. Pyysimmekin jo kaupungilta, että tuovat suoraan peräkärryn tänne, johon saamme lastattua säkkejä, sanoo ympäristönsuojelun projektisuunnittelija Laura Paarala.

Hän toivoo, että sukelluksia päästäisiin jatkamaan Hiekkahelmessä heti ensi viikolla.

– Kolme päivää ei tule riittämään tähän projektiin.

Ankkalammesta Hiekkahelmeen

Kiehkuravesirutto on siirtynyt Hiekkahelmeen uimareiden mukana Ankkalammesta. Se kuulostaa hämmentävältä kun miettii, että tuskin kukaan uimari tarkoituksella kantaa mukanaan kokonaista kasvia lammelta toiseen.

– Siinä tämän lajin hankaluus piileekin, että sitä ei tarvitse tulla kuin pieni palanen uimavarusteiden mukana ja se voi lähteä siitä levittäytymään. Se, että määrä on kasvanut täällä näin lyhyessä ajassa niin isoksi korostaa sitä, miten ärhäkästä lajista on kyse, Paarala kertoo.

Sukeltajien tavoitteena on kitkeä kiehkuravesirutto mahdollisimman hyvin pois Hiekkahelmestä elokuun aikana. Silti on jo selvää, että työt vieraslajin torjumiseksi jatkuvat tulevina vuosina. Päätavoite on, ettei laji enää leviäisi muihin lampiin pohjavesialueilla.

– Se on ykköstavoite. Ankkalampi on jo niin huonossa jamassa, että se tullaan tyhjentämän vedestä ja kasvustoa tullaan kuorimaan sen jälkeen pois. Se on projektina kuitenkin sellainen 1,5–2 vuoden mittainen ja alkaa aikaisintaan ensi vuoden syksyllä. Se on kuitenkin pakko tehdä, koska kiehkuravesirutto on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi EU-tasolla ja olisi rikos jättää se lampiin rehevöitymään, Paarala muistuttaa.

Valtavan kallis akvaariolasti

Taistelusta kiehkuravesiruttoa vastaan uhkaa tulla Paimion kaupungille valtavan kallis paukku. Paaralan arvion mukaan torjuntatyöt sekä Ankkalammella että Hiekkahelmessä tulevat maksamaan satoja tuhansia euroja.

– Se on paimiolaisten veronmaksajien varoista kaikki pois. Voi sanoa, että aika kallis Ankkalampeen dumpattu akvaarion sisältö, Paarala pudistelee päätään.

Kiehkuravesiruttoa havaittiin Ankkalammessa tosiaan viime kesänä ja nyt sen peitteisyys lammella on kasvanut merkittävästi. Samassa yhteydessä Ankkalammella alettiin tehdä havaintoja myös aurinkoahvenista.

– Ne eivät voi olla peräisin mistään muualta kuin akvaariosta. Nyt olemme saaneet jo valituksia, että kiehkuravesirutto on haitannut uimareita Ankkalammella. Koitamme tehdä sielläkin pientä siistintää vielä tämän syksyn aikana, mutta on selvää, että kasvin hävittäminen sieltä vaatii paljon järeämpiä toimia.

Hiekkahelmessä järeämpien toimien, kuten esimerkiksi kemiallisen puhdistuksen esteenä on pohjavesialue.

– Kyse on ykkösluokan pohjavesialueesta, joten käytännössä ainoa keino hävittää kiehkuravesiruttoa on tehdä se käsin. Yksi vaihtoehto mitä punnitsimme on se, että peittäisi lammen ja estäisi siten valon pääsemisen veteen. Se tappaisi samalla kiehkuravesiruton, mutta olisi käytännössä todella vaikea operaatio tehtäväksi, Paarala tuumii.