Kolumni: Näkemiin Paimio – tervetuloa yliopisto

0

Elokuun pyörähtäessä käyntiin palaavat monet omanlaiseensa arkeen: töihin tai koulun penkille. Minulla syksyn lähestyminen tarkoittaa varsin suurta muutosta jokapäiväiseen elämääni. Yliopisto-opintoni käynnistyvät Turussa parin viikon kuluttua johdantoviikolla, ja samalla edessä on myös muuton järjestely ensimmäiseen omaan kotiini. Olen hakenut asuntoa ja keräillyt hiljalleen kasaan tarvitsemiani asioita – Ikean paistinlastoja ja siivilöitä oli minun lisäkseni ihmettelemässä moni muukin jatko-opiskelujaan aloittava nuori aikuinen.

Olen asunut Paimiossa koko elämäni ja käynyt kaikki opintoni tähän asti täällä. Tämän lisäksi olen asunut samassa talossa perheeni kanssa parivuotiaasta lähtien. Nyt kuitenkin on käsillä muutto omaan asuntoon ja itsenäisen arjen aloitus, kuten monilla muillakin.

Olen pitänyt oman tulevaisuuden järjestelyä ja pohtimista ihanana, niinkin jokapäiväisistä asioista kuin paistinpannun valinnasta ja pahvilaatikkojen täyttämisestä lähtien.

Yliopisto tuntuu kiinnostavalta ja kutkuttelevalta uudelta vaiheelta elämässäni, joka avaa uusia ovia. Odotan erityisesti juuri omiin kiinnostuksen kohteisiini syventymistä aikaisempien opintojen yleissivistävän sävyn sijaan. Uusiin ihmisiin tutustuminen on myös innostavaa.

On aina yhtä hienoa löytää samanhenkisiä ihmisiä, jotka syttyvät samoista asioista kuin itsekin – minun tapauksessani siis esimerkiksi ilmastokriisin ratkaisusta, paikkatietojärjestelmistä tai hirmumyrskyistä. Opiskelualani on siis maantiede, ja tällä hetkellä haluaisin toimia valmistumisen jälkeen biologian ja maantieteen opettajana.

Vaikka uuden odottaminen ja siitä innostuminen on minulla päällimmäinen tunne, on taustalla toki haikeutta vanhan taakse jättämisestä. Uuteen elämänvaiheeseen siirtyminen on aina jännittävä hetki kenelle vain. Ehkä monella voi olla takaraivossa huoli siitä, miten kaikki asettuu uriinsa uuden keskellä. Useat vanhemmat myös murehtivat nuorensa perään– kuitenkin on myös tärkeää osata päästää irti ja antaa nuoren kokeilla omia siipiään, vaikka turvaverkkona perhe edelleen onkin.

Opiskelujaan aloittavilla nuorilla aikuisilla voi kalenteri täyttyä esimerkiksi lukuisista kursseista, töistä opintojen ohella ja järjestötoiminnasta. Yllättävän paljon aikaa syö myös oman arjen järjestely ja itselle toimivien rutiinien löytäminen. Kuitenkin kaikille pitäisi jäädä aikaa myös rentoutumiseen ja hauskanpitoon arjen ohella.

Toivon kaikille opintonsa aloittaville menestystä ja iloa tulevaan lukuvuoteen ilman liikoja huolia. Uutta kohti innolla!

Aada Sevón

Paimion lukiosta keväällä valmistunut

tuleva maantieteen opiskelija ja

innokas harrastajanäyttelijä.