Kolumni: Yhdessä olemme enemmän

0

Sauvon Vuoden Hakkinen 2022 Marko Himanen on oiva esimerkki pitkäjänteisestä ja sitoutuneesta vapaaehtoistyöntekijästä, joka hymyssä suin puurtaa kuntalaisten liikuntamahdollisuuksien mahdollistajana monin eri tavoin.

Sauvo on tunnettu vilkkaasta yhdistystoiminnastaan, ja moni vapaa-ajan palvelu mahdollistuukin juuri vapaaehtoistyön hedelmänä. Sarapistossa järjestettävä MLL:n uimakoulu alkaa olla ainutlaatuista, sillä kovinkaan monessa kunnassa ei luonnon vesissä uimakouluja järjestetä. Uutena tulokkaana yhdistyskenttään ponnahtanut Sauvon toriyhdistys on ryminällä noussut toiminnallaan iltatorien aateliin.

Vapaaehtoistyö ja yhdistystoiminta on vuosien varrella muuttanut muotoaan. Perinteiset kokoontumismuodot ovat saaneet rinnalleen kaikki nykytekniikan keinot. Jopa kesäteatterin harjoituksia pidettiin vuosi sitten virtuaalisesti kokoontumisrajoitusten vuoksi. Erilaisten sovellusten avulla saadaan rutiinit hoidettua kätevästi ja usein kokoukset sekä tapaamiset tehokkaammiksi, koska turhat jorinat jäävät pois. Mutta juuri turhat jorinat ovatkin kaikkein hedelmällisempiä, ja niistä syntyvät ne uudet ideat.

Viimeaikaiset vitsaukset ovat vaikeuttaneet tapahtumien ja tilaisuuksien järjestämistä monin eri tavoin. Suomessa on peruttu useita isompia yleisötilaisuuksia heikon ennakkositoutuneisuuden vuoksi. On vähemmän tappiollista peruuttaa kuin toteuttaa epävarman lipunmyynnin perusteella. Ihmisten sitoutumisaste on muutenkin muuttunut. Halutaan elää hetkessä ja ei haluta päättää edes seuraavan päivän menoista. Yhdistystoiminnalle ja tapahtumien järjestäjille tämä sitoutumattomuuden väheneminen alkaa olla haaste kaikkialla.

On hienoa, että Sauvossa uskalletaan kokeilla kaikenlaista uutta. Vaikka epäilijöitä riittää joka lähtöön, uudet toimijat menevät eteenpäin pää pystyssä ja iloisella mielellä. Ja kenelläkään ei ole monopoliasemaa yhtään mihinkään, vaan annetaan kaikkien kukkaketojen ja perennapenkkien kukkia.

Sauvon sivistyslautakunta on julistamassa syksyn aikana toisen kerran ideakilpailun Innovatiiviset tapahtumat Sauvossa . Kyseinen ideakilpailu etsii siis uusia tuulia kunnan alueella tapahtuvaan toimintaan. Ensimmäisellä kierroksella toimintarahojen avulla toteutettiin useampia hienoja tilaisuuksia ja tapahtumia. Esimerkkinä Sauvon Museon Tuki ry:n useiden muiden paikallisten yhdistysten kanssa yhteistyössä toteuttama lasten kulttuuripäivä koululla. Tämänkin toiminnan toivon jatkuvan jossain muodossa vastakin.

Onnittelut Vuoden Hakkiselle 2022 sekä kiitos kaikille onnistuneiden Elopäivien järjestelyihin osallistuneille. Nautitaan vielä hetki kesäisistä päivistä ennen syksyn rientoja.

Päivi Inkinen

Elopäivien tapahtumakoordinaattori

ja kirjastonjohtaja