Musiikki-iloa jo 10 vuotta – Musiikkikoulu Ilonen on laajentunut lähiseudun muskarista koko maakunnan musiikkikouluksi

0
Melinda ja Alvar Pietikäinen ovat käyneet äitinsä Pipsa Höglundin kanssa muskarissa pienestä pitäen.

Piikkiö

Soittimista piano ja kitara pitävät edelleen pintansa, mutta yhä vahvemmin perinteisten suosikkisoittimien rinnalle on viime vuosina kivunnut ukulele. Havajilla 1800-luvun lopulla kehitetyn kielisoittimen soittamisesta innostuvat myös piikkiöläiset 7-vuotias Melinda , 4-vuotias Alvar ja 3-vuotias Elmer Pietikäinen , vaikkakin musiikkikoulussa kokeilemaan pääsee toki lähes kaikkea mahdollista.

– Piano on suosikkini, mutta ukulele on myös kiva. Yhdessä musiikkikoulussa soittaminen on mukavinta, Melinda tuumii.

– Ukulelen suosio kasvaa koko ajan, ja varmaan osasyynä siihen on se, että instrumentti on ottamassa yhä vahvempaa asemaa myös koulujen musiikinopetuksessa. Perinteinen nokkahuilu on jäämässä historiaan, eikä se ole välttämättä yhtään huono asia, naurahtaa Musiikkikoulu Ilosen veturi Tiina Ilonen .

Pietikäiset ovat kaikki aloittaneet musiikkiharrastuksen jo aivan vauvaiässä Musiikkikoulu Ilosessa, joka toimii nykyisin Piikkiön lisäksi Turussa, Naantalissa, Liedossa ja Kaarinassa. Mutta Piikkiö tulee silti aina olemaan se paikka, jonne koulu ensimmäisenä laajeni Liedon jälkeen alkuvuodesta 2013.

– Täältä aloitettiin silloin laajentuminen, ja sen jälkeen toimintaa on kasvatettu pikkuhiljaa avaamalla toimipisteet myös Kaarinaan, Turkuun ja Naantaliin. Harrastajia käy viikottain tunneilla lähes 300, jonka lisäksi oppilaita käy tunneilla ja leireillä myös kesäisin, Piikkiön Hadvalantiellä sijaitsevassa musiikkikoulussaan illan tunteihin valmistautuva Tiina Ilonen kertoo.

Leirit kesien kohokohtinaYksi Musiikkikoulu Ilosen tunnusmerkeistä on erilaiset musiikkileirit, jotka keräävät harrastajia yhteen kesäkaudella. Tiina Ilonen uskoo, että leirien suosion syy on monipuolisuus.

– Leireillä ei rajoiteta tekemistä johonkin tiettyyn muottiin, vaan kukin osallistuja voi itse vaikuttaa leirin sisältöön. Esimerkiksi jos haluaa tehdä oman kappaleen, niin sitten sellainen tehdään, hän hymyilee.

Musiikkikoulun toiminta on laajentunut kymmenessä vuodessa paljon, eikä musiikkia Turun konservatoriossa ja Taideakatemiassa sekä Sibelius-akatemiassa opiskellut Ilonen näe mahdottomana, että jossain vaiheessa toiminta laajenisi myös Varsinais-Suomen ulkopuolelle.

– Olemme avaamassa nyt syksyksi Turkuun toisen toimipisteen Kauppiaskadulle. Kyllä se on ollut koko ajan selkeä tavoite, että toiminta laajenee. Jossain vaiheessa voisi olla realistista, että Musiikkikoulu Ilonen näkyy myös maakunnan ulkopuolella, Piikkiön seurakunnan kanttorina päivätyötään tekevä Ilonen visioi.

Ja vaikka musiikkikoulu laajeneekin, ei Piikkiön seurakunnan ja kanttorin päivätöiden jättäminen ole vielä ainakaan ajankohtaista.

– Työt seurakunnassa jatkuvat vastakin, koska nautin tosi paljon työskentelystä Piikkiön seurakunnassa. Musiikkikoulussa on taitava opettajatiimi, joten ehdin olemaan monessa mukana.

Harrastaminen alkaa muskaristaMusiikkikoulussa ensiaskeleita harrastuksen pariin otetaan useimmiten muskarissa. Esimerkiksi perhemuskareissa musiikista nauttii nimensä mukaisesti parhaimmillaan koko perhe.

– Meidän nuorin lapsi oli noin viikon ikäinen, kun tulimme ensimmäistä kertaa perhemuskariin. Ja sen jälkeen sitten muutkin lapset ovat tulleet perässä, hymyilee Melindan, Alvarin ja Elmerin äiti Pipsa Höglund .

Myös Ahojen perhe on päätynyt musiikkiharrastuksen pariin muskarin kautta.

– Pikkuveli Aarni on innostunut rumpujen soittamisesta ja isoveli Hugo puolestaan on tykästynyt sähkökitaraan. Mutta aika monipuolisesti on kaikkea päästy kokeilemaan, ja se onkin tärkeintä. Musiikista saa myös hyvää vastapainoa liikuntaharrastuksille, isä Janne Aho tuumii.

Musiikkikoulussa musiikkia voi harrastaa niin ryhmissä, yksin kuin vaikka pariopetuksena. Vaikka musiikkikoulun voi äkkiseltään mieltää lasten ja nuorten harrastukseksi, ei se ole läheskään koko totuus. Ikinuorten lauluryhmässä ääntä kehitetään vielä eläkeiässäkin.

– Nuorin harrastaja on 1,5-viikkoinen ja vanhin 75-vuotias. Voi todella sanoa, että vauvasta vaariin, Ilonen hymyilee.