Nuorten mökkielämää

0

Meillä on siskoni kanssa Karunassa yhteinen mökki, jossa vietämme aikaa suuren osan kesästä. Meillä molemmilla on teini-ikäisiä lapsia, jotka ovat jo neljännen polven mökkiläisiä. Kysyin teineiltämme, mikä heidän mielestään mökkeilyssä on parasta.

Ensimmäisenä ajatuksena nousi yhdessäolo oman perheen ja serkkujen kanssa. Mökillä on aikaa pelata yhdessä pihapelejä, korttipelejä ja lautapelejä. Mökiltä on lyhyt matka myös mummolaan, jossa käydään kesäisin usein.

Mökillä tehdään yhdessä ruokaa, jokainen osallistuu siihen jollain tavalla. Useimmiten grillataan, mutta varsinkin kesäiset salaatit ovat nuorten mieleen.

Tietysti kaikkein tärkeintä mökkeilyssä on saunominen ja meressä uiminen. Välillä tuntuu, että teinit viettävät suuriman osan päivästä meressä tai laiturilla. Mökillä pääsee soutelemaan ja kalastamaan mato-ongella. Parhaat maisemat saa kokea myöhään tyynenä kesäyönä, kun lähtee melomaan kajakilla merelle.

Nuoret arvostavat sitä, että vaikka mökillä on paljon väkeä, on jokaisella silti oma huoneensa, jossa voi olla rauhassa. Mökillä saa aamuisin nukkua pitkään.

Kaikki teinit olivat yhtä mieltä siitä, että hienointa mökillä on rauhallinen ja vanhanaikainen tunnelma. Luonto on lähellä. Kesäöisin voi istua lämpimillä kallioilla ja katsoa rauhassa lämpimissä väreissä leiskuvaa auringonlaskua tai tyyntä meren pintaa ja kuunnella laineiden liplatusta rantakallioille.

On ihana huomata, että teinit arvostavat mökkeilyssä lopulta aika samoja asioita, mitkä ovat myös meille aikuisille tärkeitä. Yhdessäoloa, yhteistä tekemistä ja rauhoittumista luonnon lähellä. Näin ne itsellekin tärkeimmät asiat siirtyvät eteenpäin tulevillekin mökkisukupolville.

Päivi Rikkola

Kirjoittaja on vapaa-ajan toimikunnan jäsen ja ollut kesä-karunalainen jo lapsesta asti.