Pääkirjoitus: Harrastaminen kannattaa aina

0

Tuskin koskaan kuulee jälkikäteen sanottavan, että kerhotoimintaan osallistuminen, työpajoissa käyminen tai vaikkapa musiikki- tai liikuntaharrastuksen aloittaminen olisi ollut huono päätös. Varsinkin lapsille harrastaminen opettaa monia myöhemmässäkin elämässä erihyödyllisiä taitoja: ryhmänä tekemistä, aikatauluttamista ja suunnitelmallisuutta. Parhaassa tapauksessa harrastus antaa lapselle sekä fyysistä että henkistä kapasiteettia, joka auttaa elämässä vielä vuosikymmeniä myöhemmin.

Eikä harrastaminen ole suinkaan pelkästään lasten ja nuorten juttu. Esimerkiksi Paimion opisto tarjoaa tulevalle lukuvuodelle kaikkiaan noin 200 erilaista kurssia, joista noin neljännes on liikuntapainotteisia, mutta lähes yhtä kovassa suosiossa ovat myös kielet ja käden taidot. Itsensä kehittäminen ja uuden oppiminen ei ole iästä kiinni, ja varsinkin monelle ikäihmiselle sosiaalisten kontaktien ja tapaamisten merkitys voi olla itse kurssia tärkeämpi kokemus yli kahden vuoden korona-aaltoilun jälkeen.

Lasten ja nuorten harrastamisesta on oltu huolissaan ainakin niin kauan kuin yllekirjoittanut muistaa, eli suurin piirtein 1990-luvun lopulta lähtien. Jos jonkinmoista vertailua ”entisaikoihin” on tehty vuodesta toiseen ja varmasti uskomuksissa piilee myös osa totuutta: vielä 50 vuotta sitten lapset ja nuoret liikkuivat enemmän ja monipuolisemmin.

Pelkän asian päivittelemisen sijaan kunnat, seurat ja yhdistykset ovat viime vuosina käärineet hihat ihailtavasti ottaen huomioon sen, että keväästä 2020 lähtien erilaisten kerhojen, työpajojen ja kurssien järjestäminen on ollut vähintäänkin haastavaa ja useimmiten epävarmaa. Siitä huolimatta peimarilaisilla on loppukesästä 2022 todellakin varaa valita, miten iltapäivänsä tai iltansa tulevana syksynä ja talvena käyttää.

Paimion ja Sauvon harrastamisen mallien myötä harrastamisen kynnys on viety niin matalalle, että siitä osallistumisen ei ainakaan pitäisi jäädä kiinni. Lisäksi harrastusvalikoima on nyt projektin toisena kokonaisena lukuvuotena niin monipuolinen, että aivan jokaiselle pitäisi löytyä jokin mieleinen vaihtoehto harrastaa koulupäivien yhteydessä. Harrastuskerhot koululla koulupäivän yhteydessä mahdollistavat tutkitusti yhdenvertaisen harrastamisen, lisäävät lapsille ja nuorille aikaa perheen ja kavereiden kanssa ja vähentävät yksinäisyyttä.

Uskotaan siis, että syksy 2022 merkitsisi vihdoin korona-aikakauden loppusuoraa ja seuraavalle ratakierrokselle päästäisiinkin jo mahdollisimman monen uuden harrastajan voimin.