Pääkirjoitus: Inflaatiota vai opportunismia?

0

Viime viikkoina Paimiossa ja Sauvossa on ihmetelty muun muassa sitä, miksi huoltoasemilla polttoainelitran hinta on selvästi korkeampi kuin Turussa, Kaarinassa tai Salossa. Hintaeroa tosiaan on ollut päivästä, asemasta ja polttoainelaadusta riippuen 10–20 senttiä litralta. Vaikka kyse on tässä tapauksessa paikallisesta erosta ja ihmettelyn aiheesta, ymmärtää tuohtumuksen hyvin. Kun inflaatio laukkaa tällaisella vauhdilla, olisi jokainen polttoainetankilla säästetty euro arvokas marketin kassalla peruselintarvikkeita maksaessa.

Euroopan unionin tilastotoimisto Eurostatin ennusteen mukaan Suomen inflaatio kipusi heinäkuussa 7,9 prosenttiin vuoden takaiseen verrattuna. Vaikka lukema on hiukan koko euroalueen keskiarvoa (8,9 prosenttia) perässä, on esimerkiksi ruoan hinta ehtinyt marketeissa pompata kevään ja kesän aikana monen tuotteen kohdalla toistakymmentä prosenttia. Kun tähän yhdistää alati nousevat energiakulut, herää kysymys, millaiseen vuoteen 2023 Peimarissa ja Suomessa tammikuussa herätään.

Toivottavasti ei ainakaan kovin kylmään, sillä energialaskut ja siitä aiheutuva polemiikki on jäänyt sujuvasti vielä ainakin toistaiseksi kesäisten lämpötilojen alle. Moni uusii parhaillaan sähkösopimuksiaan jopa nelinkertaisilla hinnoilla vanhaan verrattuna, ja ainakin sähköllä lämpeävissä asunnoissa se tietää lisääntyvää hampaiden kiristelyä talven pakkasjaksojen saapuessa. Hintakehitys on niin huimaa, että on vaikea ennustaa, mihin Suomi ja muu Eurooppa energia- ja ruokakriisin kanssa vielä ensi vuoden aikana ajautuu.

Välillä pysähtyy myös väkisin ajattelemaan, kiihdyttääkö inflaatio itse itseään. Onko ruokapulaa oikeasti olemassa, kun kauppojen hyllyt notkuvat edelleen elokuussakin pilvin pimein toinen toistaan erikoisempia tuotteita, vaikka saatavuusongelmista on varoitettu jo pian puoli vuotta? Entä onko ruoan tuottamisen hinta oikeasti välittynyt kauppojen hyllyille asti, jos kaupat takovat ennätystuloksiaan vuosineljännes vuosineljänneksen perään? Samalla tuottajat laittavat toinen toisensa perään sikaloiden ja navettojen ovia säppiin.

Palataan polttoaineeseen, kun kerran se tällä hetkellä puhuttaa. Peimarissa myytävän polttoaineen korkeaan hintaan vaikuttaa Nesteen Suomen asemaverkostosta vastaavan Katri Taskisen mukaan paikallinen kilpailu – tai pikemminkin sen puute. Jos hintataso on määritelty muutaman myyjän toimesta ja lähin haastaja löytyy yli 20 kilometrin päästä, tuskin hyvin tuottavaa pistoolia kannattaakaan suihkuttaa tyhjäksi.