Paimion kaupunki aikoo ostaa ajoharjoittelurata-kiinteistön

0
Ajoharjoittelurata oli aikoinaan hyvä ja hyödyllinen, mutta sitten laki muuttui. Kunnallislehden arkistokuva.

PAIMIO

Paimion kaupunginhallituksen huomisen kokouksen esityslistalla on kiinteistön ostaminen Varsinais-Suomen Ajoharjoittelurata Oy:ltä.

Kaupunginjohtaja Jari Jussinmäen esitys hallitukselle ja edelleen valtuustolle on, että ratakiinteistö ostetaan ja että hanketta varten myönnetään 350 000 euron suuruinen määräraha kiinteän omaisuuden investointeihin.

Myös Paimion kaupungin maapoliittinen toimikunta on kesän kuluessa käsitellyt asiaa. Toimikunta on kaupunginjohtajan tavoin asettunut sille kannalle, että kaupungin kannattaa ostaa ajoharjoittelurata-kiinteistö edellä mainittuun hintaan.

Vähentynyt

käyttötarve


Teknisesti tarkastellen asiassa on ollut aloitteellinen Varsinais-Suomen Ajoharjoittelurata Oy. Paimio omistaa ratayhtiöstä kuitenkin noin 63 prosenttia, joten kaupungin voidaan katsoa olevan myyntihankkeen taustalla.

Todennäköisesti radan kaikki omistajatahot ovat myynnille suopeita, sillä Ajoharjoittelurata Oy:n toiminta on ollut vaikeuksissa pitkään. Vaikeudet johtuvat vähentyneestä käyttötarpeesta, jonka taustalla on ajokorttilainsäädännön muutos: pakollinen liukkaan kelin harjoittelu voidaan nykyisin pääosin korvata simulaattoriopetuksella.

Yhtiölle on myönnetty konsernilainaa 130 000 euroa, josta yhtiö on nostanut 108 000 euroa. Lainaa on käytetty välttämättömien liiketoiminnan muutoksien toteuttamiseen ja akuutin kassakriisin välttämiseen.

Mahdollisuuksien kiinteistö?


Paimion Ajurintiellä sijaitsevan kiinteistön pinta-ala on noin 7,5 hehtaaria. Kiinteistöllä sijaitsevat muun muassa ajoharjoittelurata, toimisto- ja koulutusrakennus sekä kalustohalli.

Kaupunginhallituksen huomisen keskiviikon kokouksen esityslistalla ei ole pohdintoja alueen tulevasta käyttötarkoituksesta. Aikaisemmin on todettu epävirallisemmissa yhteyksissä, että alue soveltuisi mainiosti tapahtumapaikaksi eri vuodenaikoina järjestettäville yleisötilaisuuksille.

Mahdollisuuksia toki lienee muitakin.

Varsinais-Suomen Ajoharjoittelurata Oy:n hallitus laittoi noin vuosi sitten liukkaan kelin ratatoiminnot tauolle ja odottamaan mahdollista uutta ajokorttilain muutosta. Kevään 2022 aikana selvisi, että valmistelussa oleva ajokorttilain uudistus ei tule parantamaan yhtiön toimintaedellytyksiä eikä myöskään tuo helpotusta taloudelliseen tilanteeseen.