Paimiossa jälleen tarjolla soutukuninkuus tulevana lauantaina

0
Siltasoudut-tapahtuma monine oheistoimintoineen on elävöittänyt Paimion syyskesää jo vuosikymmenet. Kuka mahtaa saada tällä kertaa kunnian laakerit kulmilleen? Arkistokuva.

PAIMIO Ensi lauantaina 20. elokuuta Paimion Jokipuistossa järjestetään perinteikäs Kahden sillan soutu -tapahtuma. Kyseessä on leikkimielinen kilpailu kolmihenkisille joukkueille. Sarjoja on kaksi: yleinen sarja ja naisten sarja.

Kuhunkin joukkueeseen kuuluu kaksi soutajaa ja perämies. Lisäksi kilpailussa palkitaan ”parhaiten pukeutunut” joukkue.

Tapahtumajärjestäjä Lions Club Paimio antaa osallistujien käyttöön täsmälleen samanlaiset veneet ja välineet. Jos löytää kolme samanhenkistä ystävää joukkueeseen, niin kilpailuun voi ilmoittautua lauantaina kello 12 mennessä – vaikka paikan päälläkin.

Alkukilpailut alkavat kello 13 ja finaalit kolme tuntia myöhemmin.

Pitkä historia

Kahden sillan soutu järjestettiin ensimmäisen kerran 1980- ja 1990-lukujen taitteessa. Vaikka korona aiheutti parin vuoden tauon, on tapahtumalla jo yli 30 järjestämiskerran historia.

Perusidea on yhä sama kuin ensimmäisellä kilpailukerralla, mutta muutoksiakin on vuosien varrella tullut.

– Oleellisin muutos on, että soutumatka on lyhentynyt runsaalla 300 metrillä, kertoo Markku Kotamäki, joka on ollut mukana soututapahtuman järjestelyissä ensimmäisestä kilpailusta lähtien.

Syy soutumatkan lyhentämiseen on se, että vedenpinta on laskenut niin paljon, ettei kääntöpaikkoina pystytä pitämään Paimionjokea ylittäviä siltoja.

– Veneenpohja tai airot osuisivat koko ajan joen pohjaan, Kotamäki toteaa.

Vaikka matka on lyhentynyt, niin yhä voittoon tarvitaan hyvää kuntoa ja yhteishenkeä. Eikä soututaitokaan ole pahitteeksi.

Kehittämis­toimenpiteitä

Alkuvuosina tapahtuma järjestettiin Paimion yrittäjäyhdistyksen ja LC Paimion yhteistyönä. Olosuhteet olivat ensimmäisinä vuosina nykyiseen verrattuna melko ankeat.

Saharanta oli täynnä isokokoista sepeliä ja pusikkoa.

– Joella soutaneita joukkueita ei meinannut edes nähdä rannalta, Kotamäki naurahtaa.

– Viimeisen kymmenen vuoden aikana kaupunki on tehnyt alueella todella hienoja kehittämistoimenpiteitä.

Nyt Lionsit järjestävät tapahtuman yhteistyössä Paimion kaupungin ja Järjestöparlamentin kanssa.

Samassa yhteydessä järjestetään kaikkien aikojen ensimmäiset Paimion Harrastusmessut.

Hyväntekeväisyyttä

Tapahtuman perinteisiin kuuluvat myös Siltavoudin valinta ja iltatanssit. Siltavoudiksi valitaan vuosittain paikallisen Lions-yhdistyksen toimintaa edesauttanut henkilö.

Iltatanssit olivat aluksi ”Siltatanssit”, sillä ne tanssittiin vanhan Turuntien sillalla, jota liukastettiin ”sopivaksi” kahvinporoilla.

Jo vuosia tanssit on kuitenkin järjestetty sisätiloissa ja tänäkin vuonna Poimarissa, jossa musiikista vastaavat Anu Kivelä ja Hellät Miehet.

Lions Club ohjaa tapahtuman tuotot, samoin kuin muutoinkin keräämänsä varat hyväntekeväisyyteen.

Lions-toiminta rantautui Suomeen 1950. Paimion paikallisyhdistys perustettiin kymmenen vuotta myöhemmin. Nykyään Paimion klubissa on noin 25 jäsentä.