Peimarin ”kolea” heinäkuu olikin tavanomainen

0
Tämän kesän hellejakso on ainakin toistaiseksi ajoittunut kesä-heinäkuun taitteeseen. Nähtäväksi jää, tarjoileeko elokuu vielä seudulle lisää hellepäiviä.

Paimio-Sauvo-Kaarina

Heinäkuun keskilämpötila Yltöisten mittausasemalla Piikkiössä asettui lopulta 17,4 asteeseen. Vaikka kuukausi saattoi tuntua aavistuksen kolealta ja sateiselta, ei se 2000-luvun vertailussa ollut kuitenkaan tavanomaista viileämpi tai sateisempi.

Heinäkuiden keskilämpötilat ovat seudulla vaihdelleet läpi 2000-luvun 15–21 asteen välillä, ja viimeisen kahdeksan vuoden aikana mennyttä heinäkuuta lämpimämpi heinäkuu on osunut vain vuosille 2021 ja 2018, jolloin kuukauden keskilämpötila kipusi jopa yli 20 asteen. Vastapainona taas vuosina 2020, 2017 ja 2015 heinäkuun keskilämpötila jämähti alle 16 asteeseen.

Heinäkuun sademäärä asettui lopulta tänä vuonna Yltöisissä 59,3 millimetriin. Sekin on hyvin keskimääräinen lukema, sillä viime vuonna millejä kertyi tismalleen saman verran, kun taas kaksi vuotta sitten satoi heinäkuuksi poikkeuksellisen paljon, runsaat 94 milliä. Keskimäärin kuitenkin heinäkuun sademäärä on seudulla pysytellyt 40–80 millimetrin välimaastossa.

Syy, miksi kuluva kesä on voinut joistakin tuntua aavistuksen tavanomaista viileämmältä, voi olla hellepäivien määrässä. Niitä Yltöisissä on mitattu toistaiseksi tänä kesänä 11, kun tavanomaisesti lukema on tähän vaiheeseen kesää ollut jo lähempänä 15:ttä. Ääripoikkeuksiakin on, kuten viime vuosi, jolloin hellepäiviä kertyi yhteensä peräti 35 ja toisessa päässä asteikkoa kesä 2015, jolloin hellepäiviä kertyi kaikkiaan vain kuusi.