Puinnit seudulla hyvässä vauhdissa

0
Kärkniemen tilan pellolla Karunassa puitiin lauantaina aikaista kevätvehnää, joka oli kylvetty heti vapun jälkeen.

SAUVO

Lauantaina viljapeltonäkymä Sauvon Karunantiellä oli kertakaikkisen komea, kun puimakoneesta tyhjennettiin lastia kärryyn. Kärkniemen tilan kevätvehnälohkolla puistiin aikaista kevätvehnää, Helmi-lajiketta, joka oli kylvetty heti vapun jälkeen.

Erik Söderholm myöntää, että lauantainen puintikeli oli sellainen, joita harvoin on kohdalle osunut.

– 45 vuotta olen näitä viljelyksiä katsellut ja kyllä kieltämättä nyt kelpaa tällaisessa kelissä puida. Vilja on kuivaa ja kypsää, sanoo hän katsellessaan kun Johan Söderholm käänsi puimuria lohkon päässä.

Komea vehnäpelto saatiin tosiaan vapun aikaan kylvetyksi ja sadetta tuli perään 11. päivän tienoilla. Seuraava sade tuli toukokuun lopussa, mutta sitten alkoi kuivuus. Koko kesäkuussa seudulle tuli vettä vain 7-8 milliä, ja se näkyy nyt jyvän koossa.

– Viljan laatu on hyvä ja puintikosteus sopiva, mutta sato on noin 20 prosenttia tavanomaista alhaisempi.

Kevätvehnää on tilalla viljelyksessä 65 hehtaaria. Sen lisäksi viljellään rehuohraa, jonka puintiin Söderholm arvelee päästävän tällä alkaneella viikolla, tietenkin kelien mukaan.

– Ohrassa hienoisena ongelmana on tällä kaudella jälkiversonta.

Syyskuussa tarkoitus on kylvää peltoihin taas syysvehnää, vaikka sen suhteen tänä keväänä huonosti kävikin ja jääpolte vei kasvustot.

– Kaikki syksyllä kylvetyt meilläkin meni uusiksi, mutta syysviljat muuten on aina niin paljon paremmat, että taas ne kylvetään. Ei tässä valittaminen auta.

Viljan hintataso on sentään selvästi noussut.

– Se sentään tasaa edes hiukan kun muuten kustannukset on nousseet, polttoöljyt ja lannoitteet.

Toiveissa poutainen syksySään armoilla mennään. ProAgria Keskuksen mukaan seudulla puinnit ovat laajalti käynnissä ja eniten on puitu kauraa, ohraa ja ruista. Erikoiskasveista on alkanut myös kuminan puinti. Syysviljat menivät tällä seudulla laajalti pieleen talvituhojen vuoksi, mutta kevätviljojen sato-odotukset ovat kohtalaisen hyvät niin täällä kuin koko maassa.

Viljan laatukin näyttää tällä hetkellä hyvältä, mutta suuria vesisateita tai ukkoskuuroja kasvustot eivät enää kestä.

Jos syksy on sateinen, viljan määrä ja laatu heikkenevät ja kustannukset kasvavat mm. sadon kuivauksesta. Toiveissa siis on, että syksy olisi poutainen, jotta tärkeä sato saataisiin korjattua pelloilta hyvissä olosuhteissa.

Sateita on saatu tälläkin seudulla kovin vaihtelevasti ja kuivuus aiheuttaa satotappioita väkisinkin. Kuivuus on aiheuttanut viljoilla myös jälkiversontaa, johon Erik Söderholmkin edellä viittaa. Kasvukausi näyttää olevan noin viikon keskimääräistä jäljessä, paikoin enemmänkin.