Punajalkahaukkoja nähty myös Paimiossa

0
Kuvan toisesta nuoresta punajalkahaukasta otti Pekka Salmi.

PAIMIO

Yllättäen lämpimät ilmat eivät loppuneet elokuun alkuun vaan vielä puolen kuun jälkeenkin on hyvin lämmintä ilmaa virrannut idästä ja kaakosta. Tämä on laittanut itäisiä lintulajeja liikkeelle ja punajalkahaukkoja on nähty ja kuvattu vaelluksellaan myös Paimiossa. Paikalliset lintuharrastajat ovat voineet tarkkailla kahta punahaukkayksilöä Paimion Pitkäportaassa.

Viime viikonlopun virtauksen mukana maahan kulkeutui jopa useita satoja yksilöitä punajalkahaukkoja. Lintu on säännöllinen, mutta kuitenkin harvalukuinen vierailija yleensä loppukesästä.

Useimmat havaituista linnuista ovat olleet tänä vuonna syntyneitä. Niitä on havaittu pitkin eteläistä Suomea jopa 20 yksilön parvissa, joten vaellus on historiallisen suuri.

Paimion Pitkäportaassa viikonlopusta lähtien oleskelleet linnut ovat olleet helposti seurattavia. Linnut ovat liikkuneet rautatien läheisyydessä melko suppealla alueella ja tarkkailleet maastoa sähkölangoilla istuen. Ovatpa ne siinä antaneet myös lentonäytöstä lekuttelemalla peltoalueiden yläpuolella. Punajalkahaukka on tuulihaukan ohella ainoa jalohaukkamme, joka säännöllisesti lekuttelee saalistamisen yhteydessä.

Punajalkahaukka kuuluu pienimpiin haukkoihin. Juuri aiemmin mainitun lekuttelun takia se saatetaan sekoittaa yleisempään tuulihaukkaamme, joita pesii useita kymmeniä myös Varsinais-Suomen peltoaukeilla.

Vanhat linnut ovat värituntomerkeiltään hyvin helpot tunnistaa. Vanha koiras on tumman noen värinen ja sillä on kirkkaan punaiset ”housut”. Naaras on selästään siniharmaa ja alta oranssinbeige. Pää on kellanvalkoinen. Nyt Paimiossa nähdyt nuoret linnut ovat tummanruskean harmaat selästään ja rintaa koristaa pitkittäisviirut vaalean beigellä pohjalla. Linnuilla on lyhyt tumma viiksijuoma sekä pieni naamari.

On oletettavaa, että linnut jatkavat matkaansa kohti normaaleja talvehtimisalueitaan lämpimän virtauksen loputtua.

Petri Laine