Tiian pikkutalossa Karunassa on vain parikymmentä neliötä

0
Tiia-Mari Laine sanoo, että ideoita ja ratkaisuja pikkutalon rakentamiseen löytyi Youtubesta katsomalla muiden ihmisten rakentamia minitaloja ja matkailupakettiautoja.

SAUVO

Reilu vuosi sitten Kuntsarissa kerrottiin, kuinka Tiia-Mari Laine rakensi itselleen minikotia Karunaan. Projekti toteutui vanhempien maatilalle ja työ eteni yhdessä isä Kai Laineen kanssa suunniteltua nopeamminkin, kun korona-aika sitoi tekijät kotikonnuille.

Renkaiden päälle rakennetussa pikkukodissaan Tiia-Mari on asunut nyt vajaan vuoden ja viihtyy hyvin. Unelma omasta kodista toteutui edullisesti ja kierrätysmateriaaleja hyödyntäen kuten ajatus alkujaan olikin. Koska rakennus on siirrettävä, siihen ei ole tarvinnut lupia eikä viemäröintejä. Vessana palvelee vielä ulkohuussi.

– Tähän mennessä kustannukset ovat olleet noin 10 000 euroa. Minulla oli haaveena oma koti, ja halusin välttää asuntolainaa ja se onnistui.

Viime lauantaina Tiia-Mari piti ovet avoimina ja esitteli valmista kotia kiinnostuneille. Somekutsuun vastasi kolmisenkymmentä kiinnostunutta, mikä yllätti hänet itsensäkin.

– Joku kyseli jopa, että rakennatteko te näitä? Olivat kiinnostuneita konseptista.

Hämmästystä kävijöiden parissa herätti se, miten paljon pariinkymmeneen neliöön lopultakin mahtuu. Ilmiönä ”tiny house” on ulkomailla ehkä hiukan tunnetumpi kuin näillä kulmilla.

– Ja sitten joidenkin kävijöiden kanssa yhdessä todettiin, miten vähän sitä lopultakin asuintilaa tarvitsee.

Tiia-Mari on vuoden kuluessa valmistunut yhteisöpedagogiksi ja tekee tällä erää sijaisuuksia ja keikkahommia. Pikkukoti ”seisoo” pyörien päällä kotitilalla kallioisella kukkulalla ja näkymä avautuu vehreään peltolaaksoon. Jos työt tai maailma kutsuvat, koti on siis otettavissa mukaan.

– Toisaalta olen kyllä miettinyt myös asuntoauton hankkimista tai rakentamista. Tämän talon voi traktorilla vetäen siirtää toiselle paikkakunnalle, mutta jos haluaa lähteä ulkomaille, niin sitten matkailupakettiauto olisi näppärämpi.

Mikä on talossa suosikkipaikkasi?

– Tuossa työpöydän ääressä ehkä eniten istun ja maisema on ihana. Toisaalta parvella on ihana kolo, jossa voi kääriytyä peittoihin, katsella leffaa ja lukea kirjaa. Keittiön toimivuus on ollut itselle tärkeää ja siihen olen erinomaisen tyytyväinen…

Instagram: tititaika_tinydream

Youtube: Tiia Laine