Valoa ja rauhaa Paimion jokirannassa

0
Paimion jokipuisto on nykyisellään upea ulkoilmajuhlan paikka.

PAIMIO/ Peetu Pelkonen

– Idea tapahtumaan lähti siitä, että olisi jokin jokeen liittyvä tapahtuma. Viime talvena järjestöparlamentin tilaisuudessa oli tehtävänä suunnitella tapahtuma Paimion 700-vuotisjuhlaan. Uskalsin ehdottaa siellä jokitapahtumaa ja esitys otettiin avoimesti vastaan. Tapahtuman teeman oli tarkoitus olla rauhallinen ja tunnelmallinen, kertoo ideoija Irmelin Isokoski .

Tapahtumassa esiintyivät useat paimiolaiset yksityishenkilöt ja seurat, kuten Rauno Berg , AM Dance ja Paimion teatteri. Isokosken mukaan hän oli henkilökohtaisesti soittanut kaikille esiintyjille ja jokainen oli suostunut heti tulemaan tapahtumaan mukaan.

– En halunnut tapahtumaan pelkästään aikuisille suunnattua ohjelmaa, vaan jotain lapsillekin. Sitten sain yhden tuttavani lapselta idean laittaa vesille kaarnaveneitä, joten niin teimme. Tämä oli hyvä tapa saada lapsillekin jotakin kiinnostavaa ohjelmaa, jatkaa Isokoski.

Tapahtumassa päästiin myös kahden vuoden odottamisen jälkeen jakamaan Paimio-mitali paimiolaiselle kirjailijalle, teatterintekijälle, Finlandia-voittaja Juha Hurmeelle . Päätös mitalin myöntämisestä Hurmeelle oli tehty jo vuonna 2020, mutta pandemian takia varsinainen seremonia oli viivästynyt. Ennen mitalin saamista Hurme piti puheen, jonka aiheena oli Paimiolainen pappi Henricus Florinus ja hänen osansa Paimioon ja suomen kirjakieleen. Puheessaan Hurme myös myönsi Florinukselle kaikkien aikojen Paimio-mitalin.

– Valitsin Florinuksen siksi, että halusin kertoa kuulijoille jotakin uutta. Florinuksella oli erittäin suuri vaikutus sekä Suomen kirjakieleen, että Paimioon kuntana. Hän esimerkiksi rakensi Paimion Mikaelinkirkon pitkälti omilla varoillaan. Mielestäni oli myös hauskaa, että saan puheessani myöntää historiallisesti merkitykselliselle henkilölle kaikkien aikojen Paimio-mitalin, kun samalla saan itse Paimio-mitalin, kertoi Hurme.

Hurmeen mukaan Paimio on mahtava paikka, jolla on kaikki aseet olla menestyvä paikka. Hän kertoo rakastavansa jokilaaksoa ja lehtometsää mitä Paimiossa on. Hurmeen mukaan Paimiolla on kaikki aseet olla menestyvä paikka.

– Minun oli hyvin hankala päästä tulemaan tänne, sillä minulla oli aikaisemmin päivällä Espoossa näytelmäharjoitukset. Mutta kun Irmelin Isokoski minut kutsui, oli minun pakko tulla. Irmelinin mies oli aikanaan opettajani lukiossa ja pidin hänestä suuresti. Kun kuulin hänen vaimonsa olevan kulttuurista kiinnostunut, tulin mielelläni, jatkaa Hurme.