Eläintenhoitajille on kysyntää työmarkkinoilla

0
Isotalo kertoo, että kokemusten perusteella oppi menee parhaiten päähän käytännön töissä.

PAIMIO

Livia kouluttaa Paimiossa eläintenhoitajia moniin eri tehtäviin. Suurin osa opiskelijoista löytää työpaikan helpolla, ja osa todella nopeasti.

– Etenkin klinikkaeläinhoitajien ammattitutkintoa opiskelevat nuoret viedään meiltä käsistä jo ennen kuin he valmistuvat. Sen vuoksi heidän opintonsa muutetaan usein oppisopimuskoulutukseksi. Klinikkaeläinhoitajista on tällä hetkellä huutava pula, Livian eläintiimin vetäjä Rosita Isotalo kuvaa tilannetta.

– Meiltä valmistuva perus- tai ammattitutkinnon opiskellut nuori voi työllistyä eläinklinikoiden lisäksi esimerkiksi hevostalleille, lemmikkieläinkauppoihin, tuotantoeläintiloille tai vaikkapa eläinalan yrittäjäksi.

Erikoistumis­mahdollisuuksia runsaasti



Eläintenhoitajan perustutkintoon tähtäävä opiskelu kestää kolme vuotta. Sen aikana opiskelija saa perustiedot tuotanto-, harrastus- ja seuraeläinten terveydenhoidosta, ruokinnasta ja perushoidosta. Myös kaksoistutkinnon suorittaminen on mahdollista. Ylioppilastutkinnon voi suorittaa Paimion tai Kaarinan lukiossa.

Perustutkinnon jälkeen opiskelijalla on mahdollisuus erikoistua ja suorittaa ammattitutkinto, joita Liviassa on seitsemän erilaista. Mahdollista on kouluttautua vaikkapa eläinten kouluttajaksi tai koirahierojaksi. Ammattitutkinnon suorittamiseen kuluu yleensä reilu vuosi.

– Otamme vuosittain 30 uutta opiskelijaa suorittamaan eläintenhoitajan perustutkintoa. Heistä 10 on ylioppilaita ja 20 peruskoulun käyneitä nuoria, jotka tulevat yhteishaun kautta, Isotalo kertoo.

– Ala on melko suosittu. Viimeksi meille haki 28 ylioppilasta ja 111 nuorta peruskoulupohjalta. Suurin osa opiskelijoistamme on tyttöjä, joukossa on yleensä vain yksi tai kaksi poikaa.

Tällä hetkellä Liviassa on noin 140 eläinalan opiskelijaa. Henkilökunnassa on 10 vakituista opettajaa ja yksi eläintenhoitaja. Sen lisäksi muutamia sivutoimisia opettajia käy antamassa opetusta.

Noin 80 prosenttia perustutkinnon opiskelijoista asuu koulun asuntolassa perinteisen sisäoppilaitoksen tapaan.

Haussa reippaita tekijöitä



Isotalo jatkaa, että pyrkijöille pidetään pienimuotoinen pääsykoe, jonka avulla pyritään seulomaan sopivat hakijat. Se sisältää haastatteluja ja käytännön tehtäviä.

– Haluamme tänne opiskelijoiksi reippaita tekijöitä. Päivät ovat kahdeksan tunnin mittaisia. Niistä jopa kuusi tuntia on käytännön työtä eläinten parissa ja vain pari tuntia teoriaa luokassa.

Opiskelijat saavat käytännön oppia Paimion toimipisteen pieneläinhoitolassa, pieneläinklinikalla ja hevostallilla. Sen lisäksi opiskelijat työskentelevät Tuorlan emolehmänavetassa ja emakkosikalassa sekä lähiseudun eläintiloilla.

– Vuosien varrella opetus on muuttunut siten, että yritämme tehdä asioita yhä enemmän käytännössä. Olemme todenneet, että oppi menee sillä tavalla parhaiten päähän, Isotalo perustelee.

Matkalla

haaveammattiin



Yksi uusista opiskelijoista on eläintenhoitajan perustutkintoa suorittava 18-vuotias Nea Korelin. Nousiaisista kotoisin oleva Korelin on tämän vuoden ylioppilaita, ja eläinalan opintoja on takana vasta kuutisen viikkoa.

– Tähän mennessä tämä on vastannut odotuksiani täysin. Täällä on paljon käytännön työtä, mikä auttaa ymmärtämään teoriaa paremmin, Korelin kiteyttää kokemuksiaan opiskelun alkumetreiltä.

– Olen haaveillut koko ikäni eläinten parissa työskentelystä. Olen ollut kesäisin hevosten parissa ja suoritin tet-harjoittelunikin eläintilalla. Lisäksi harrastan oman koirani kanssa tottelevaisuuskilpailuja. Tulevaisuudessa haluaisin työskennellä eläinklinikalla hoitajana tai eläinlääkärinä.

FAKTA



Ammattiopisto Livian eläinalan koulutus



Perustutkinto:

Eläintenhoitaja

Ammattitutkinnot:

Eläintenkouluttaja

Tuotanto­eläintenhoitaja

Klinikkaeläinhoitaja

Koe-eläinhoitaja

Koirahieroja

Trimmaaja

Eläinhoitolan pitäjä