Hyvien hetkien voimalla kriisejä kohti

0

Noin 25 vuotta Ismo Alanko on laulattanut yleisöjään Kriisistä kriisiin. Tässä hetkessä tuntuu, ettemme pääse yhdestä kriisistä hiukkaakaan kuiville ennen kuin jo seuraava painaa päälle. Samanaikaisesti meitä riivaa mm. häikäilemätön sota, ilmastokriisi, jatkuvasti kallistuva sähkö, vauhdikas inflaatio, ruokakriisi, korkeahintaiset polttoaineet, kasvava työvoimapula, yrityksiä uhkaava konkurssiaalto, jatkuvasti heikentyvä valtion talous ja yrittäjien eläkelain uudistuksen monisyiset uhat.

Alangon laulussa tahdotaan, että kaikki olisi kuin ennenkin. Seuraavassa säkeessä mieli muuttuu ja tahdotaankin ettei mikään olisi kuin ennen.

Mahdottomia toiveita kumpainenkin. Maailma ei ole koskaan pysynyt muuttumattomana ja samaan aikaan jotkut asiat junnaavat paikoillaan, vaikka isolla joukkovoimalla niitä yritettäisiin saada muuttumaan. Vaikka elämä onkin nimenomaan edessä eikä takana, joskus pikkuisen taakse kurkkimalla saa perspektiiviä tämän hetken maailmankuvaan.

Kesällä juttelin erään paikallisen yrittäjän kanssa heidän pitkän historian omaavasta perheyrityksestään. Esitin ajattelemattoman kysymyksen näiden kaikkien menossa olevien kriisien keskellä: ”Onko teidän yrityksessä ollut historian aikana jotain todella isoja haasteita?”. Vastauksena sain: ”Kyllä maailmansota ja pula-ajat olivat pahoja aikoja.”. Niinpä, todellakin!

Kriisienkin keskellä on tärkeää muistaa nähdä ympärillä myös hyvää. Se ei todellakaan tarkoita silmien ummistamista menossa olevilta haasteilta. Mielemme ja kehomme jaksaa kuitenkin paljon paremmin vaikeitakin vaiheita, kun välillä muistamme tarjoilla itsellemme hyviä ja onnentäyteisiä hetkiä.

Nyt on menossa Yrittäjien viikko. Erityisesti toivon sinun, yrittäjäkollegani, pitävän huolta itsestäsi sinulle sopivalla tavalla. Itse tiedämme parhaiten, mistä nautimme ja mikä saa meidät rentoutumaan. Myös ystävät ovat usein tässä asiantuntijoita. Haastankin sinut kysymään ystävältäsi syvällisen kysymyksen: ”Mitä sinulle kuuluu?”. Hyväksymättä vastaukseksi vain perinteistä: ”Mitäs tässä…”

Pienet suuret teot tekevät maailmasta paremman paikan ja luovat hetkiä, joissa voimme unohtaa ainakin hetkeksi ympärillä jylläävät kriisit.

Salla Axelin

Kirjoittaja on Paimion Yrittäjät ry:n

puheenjohtaja.