Kaarina kauppasi perintötaloa ilmaiseksi ja nettosi yli 60 000 euroa

0
Mäkirinteen asuinrakennus oli rakennettu 1920-luvulla ja päässyt huonoon kuntoon.

KAARINA

Viime vuonna Kaarinan kaupunki sai omistukseensa kiinteistöt Piikkiöstä Niemenkulmantien varresta sekä Kuusistosta linnanraunioiden vierestä. Ne kuuluivat vainajalle, joka oli menehtynyt ilman omaisia. Tänä kesänä kaupunki laittoi näistä ensin mainitun, Mäkirinne-nimisen kiinteistön Piikkiöstä myyntiin nettihuutokauppaan.

Mäkirinteen lähtöhinta oli vain nolla euroa, mutta seitsemän huutajaa kisasi paikasta niin pitkälle, että sen hinta hyppäsi 61 165 euroon.

– Kyllä summa yllätti meidät. Emme olisi osanneet laittaa tälle kiinteistölle näin korkeaa hintaa suoramyynnissä, Kaarinan paikkatietopäällikkö Sami Kääriäinen kommentoi .

Ensimmäinen kerta KaarinassaMonet kunnat ovat myyneet omaisuuttaan huutokaupalle, mutta Mäkirinteen kauppa oli Kaarinalle ensimmäinen huutokaupalla myyty kiinteistö.

– Huutokauppa.com markkinoi meille tätä vaihtoehtoa vuosi sitten, ja vaikutti hyvältä, Sami Kääriäinen kertoo.

– Meille myös suositeltiin, että lähtöhinnaksi kannattaa laittaa nolla euroa. Kohde kiinnostaa silloin ihmisiä paljon, innostus herää ja lähtee positiivinen vyöry liikkeelle.

Tämä toteutui. Ihmiset jakoivat linkkiä toisilleen, ja Piikkiön tontin huutokauppailmoitusta katseltiin yli 10 000 kertaa ympäri Suomea.

Riskinä oli, että kiinteistö olisi vaihtanut omistajaa vaikkapa vain viiden euron hinnalla. Toisaalta näin epäedullista kauppaa ei olisi ollut pakko lyödä lukkoon.

– Kaupunginhallitus teki lopullisen päätöksen, hyväksyykö Kaarina huutokaupan tuloksen.

Huutokauppa näyttää markkinahinnanNyt Kaarinassa mietitään, uskaltaisiko myös muita huonosti kaupaksi menneitä, kaupungin omistuksessa olevia kiinteistöjä laittaa huutokauppaan.

– Huutokaupassahan markkinat määräävät suoraan hinnan, eikä meidän tarvitse arvata, mikä olisi oikea hinta, Sami Kääriäinen perustelee.

Huutokauppaan voisi laittaa esimerkiksi tyhjillään seisovia arvorakennuksia: Salvelan kartanon Piikkiöstä tai Furubergin ja Leporannan Littoisista. Myös Rauvolan jätevedenpuhdistamolle saattaisi löytyä uusi omistaja huutokaupalla.

– Kyllä me tätä vaihtoehtoa vakavasti nyt harkitsemme. Kokemukset olivat hyvät, ja rapistuvat rakennukset ovat kaupungille kalliita ylläpitää. Ehkä arvorakennuksille täytyy jokin lähtöhinta asettaa, Kääriäinen miettii.

Lopullisen sanan huutokaupattavista kohteista sanovat poliittiset päättäjät kaupunginhallituksessa.

Mahdollista on, että jos huutokaupassa innostusta ei synny ja esimerkiksi Piikkiön entinen kunnantalo Salvela huudettaisiin pikkurahalla, kaupunginhallitus ei myöhemmin hyväksy huutokaupan tulosta. Hyvä vaihtoehto tämä ei olisi.

– Kaupan peruuttaminen ei olisi hyvää mainosta kaupungille, ja jatkossa olisi vaikea saada ihmisiä huutamaan Kaarinan kiinteistöistä. Lisäksi huutokauppa paljastaa joka tapauksessa sen markkinahinnan, millä paikkaa on ylipäätään mahdollista saada myytyä.

Rakennukset purkukuntoisiaNiemenkulmasta huutokaupalla myyty tontti on 0,2 hehtaarin kokoinen, ja sillä seisoo 1920-luvulla rakennettu asuinrakennus sekä talousrakennuksia.

Kaupunki luonnehti myynti-ilmoituksessaan taloja purkukuntoisiksi. Asuinrakennuksessa ei ole pesu- tai wc-tiloja, ja saunarakennuksen hormi on pahasti rapautunut.

Tontti sijaitsee hienossa paikassa etelärinteellä maalaismiljöössä. Mäen päältä aukeaa kauniit näkymät kaikkiin ilmansuuntiin. Toimittajan käydessä paikalla pihalla oli täysin hiljaista, liikennettä ei kuulunut ja vain heinäsirkat sirittivät.

Kiinteistöä huudettiin yhteensä 206 kertaa. Kaikki huutajat olivat kaarinalaisia. Tontin osti lopulta kaksi yksityishenkilöä.

Sauvo sai perintönä osakkeen TurustaSauvon kunta on viime vuosina saanut valtionkonttorilta haltuunsa useammankin kuolinpesän omaisuuden. Näitä on anottu ja saatu Sauvon hallintaan muun muassa käytettäväksi kuntalaisten liikunta-, harrastus- ja kulttuuritoiminnan kehittämiseen sekä lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukemiseen.

Näistä varoista on rahoitettu monia virkistykseen liittyviä hankkeita, kuten viimeksi esimerkiksi Marjaniemen frisbeegolfrataa.

Viimeisin perintö on tullut vastikään ja se käsitti reilu kaksi vuotta sitten perillisittä kuolleen sauvolaisen omaisuuden, johon kuului muun muassa asunto-osake Turun Suikkilassa. Sauvon kunnanhallitus myi kyseisen reilun 50 neliön asunnon viikko sitten siitä korkeimman tarjouksen tehneelle yksityiselle ostajalle.

Maanantaina Sauvon kunnanhallitus käsittelee esitystä, että kunta osoittaa perinnöstä saadut varat eli noin 176 000 euroa kuntalaisten harrastus- ja kulttuuripalvelujen kehittämiseen ja tarkemmin Seuralan kentän kehittämiseen lähiliikuntapaikaksi.

Perinnön lopullinen arvo saattaa tästä vielä muuttua, kun siihen kuuluva omaisuus on realisoitu.