Kallis sähkö ajaa suomalaisia neuleostoksille

0
Anneli Lindströmin Sininen Neula täytti 10 vuotta.

PAIMIO

Suomalaiset ovat varautuneet laskemaan kotien sisälämpötilaa tulevana talvena sähkönhinnannousun myötä ja tämä näkyy myös vaateliikkeissä. Muoti- ja urheilukauppa ry tiedottaa, että sähkönhinnannousu on jo näkynyt neulevaatteiden kysynnän kasvuna. Silti suomalaiset kuluttavat villavaatteita esimerkiksi italialaisia ja brittejä vähemmän.

– Ehkä tämä kriisi opettaa myös meitä suomalaisia säästämään lämmityksessä ja pukemaan neuleen t-paidan päälle myös kotona, Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää toivoo.

VillatakkineuloosiPaimiolaisessa käsityöliike Sinisessä Neulassa villalankojen kysyntä on ollut jo jonkin aikaa vilkasta. 

– Nyt neulotaan esimerkiksi islantilaisia villapaitoja sekä Strömsö-paitoja. Juuri tässä kuussa tuli myös uusi Strömsö-neuletakin ohje. Luulen, että pian alkaa siis villatakkineuloosi, Sinisen Neulan yrittäjä Anneli Lindström sanoo.

Lindström ei vielä ole huomannut, että sähkönhinnannousu olisi syynä neulomisinnostuksen kasvuun. Hän uskoo, että se voi alkaa näkyä myöhemmin talvella, kun esimerkiksi villasukkia aletaan muutenkin neuloa ja käyttää enemmän.

10-vuotias yritysSen Lindström on huomannut, että vaatteita korjataan nyt entistä enemmän – mihin syynä voi olla nimenomaan yleinen hintojen nousu. Hän tekee liikkeessään myös vaatteiden korjausompelua.

– Ja kierrättäminen on nyt tietysti myös entistä enemmän suosiossa, hän sanoo.

Sininen Neula viettää tänä syksynä juhlavuotta.

– Aloitin tasan kymmenen vuotta sitten, syyskuussa 2012 Sinisen Neulan, Lindström kertoo.

Paimiossa valmistetaan lankaa poistotekstiileistäPaimiolaisen lankavalmistaja Vuonuen ja tekstiilikierrätysyritys Rester Oy:n yhteistyöllä on kehitetty ensimmäinen poistotekstiileistä valmistettu puuvillalanka, jonka kuitu on kerätty ja käsitelty Suomessa. Resterin poistotekstiileistä mekaanisesti avatusta kierrätyskuidusta Vuonue on kehittänyt langan, josta 70 prosenttia on Resterin kierrätyspuuvillaa ja 30 prosenttia tenceliä.

– Kierrätyspuuvillalanka sai nimekseen ”Toivo”, koska muutosta käytettyjen tekstiilien tehokkaampaan hyötykäyttöön on kaivattu jo pitkään ja nyt ensimmäinen lanka on saatu markkinoille asti. Toivoa siis nimensä mukaisesti on, Vuonuen Piia Aaltonen kertoo.

– Olemme tehneet Vuonuen kanssa pitkään kehitysyhteistyötä kierrätyspuuvillakuidun käyttämisessä langanvalmistuksessa, ja on aivan mahtavaa saada kertoa näin hienoista tuloksista. Neitseellisen materiaalin korvaaminen kierrätetyllä materiaalilla on aina vastuullinen ja ympäristöystävällinen valinta, koska se säästää kallisarvoisia luonnonvarojamme. Juuri Vuonuen kaltaisten yritysten rohkeus kehittää uusia toimintamalleja kierrätetyn materiaalin ympärille ja näin toimia edelläkävijänä, tuottaa näitä inspiroivia tarinoita sekä tuotteita markkinoille. ”Toivosta” on hyvä jatkaa eteenpäin tätä hienoa yhteistyötä, kertoo Rester Oy:n ympäristöasiantuntija Minna Ainonen .

Vuonue on keskittynyt kehittämään ja myymään lankoja käsitöiden harrastajille, siksi Toivokin on suunnattu ensisijaisesti neulojille ja virkkaajille. Sitä voi käyttää oman mielikuvituksen mukaan myös muihin käsitöihin.

– Materiaalivalinnoissa olen tinkimätön. Ennestään Vuonuen lankoihin on kelpuutettu kotimainen lampaanvilla ja ekologinen puuselluloosasta valmistettu tencel. Nyt kun Resterin ansiosta on mahdollista saada kierrätyskuituja Suomessa kerätyistä ja käsitellyistä poistotekstiilimateriaaleista, niin oli hyvä mahdollisuus kasvattaa valikoimaa ja tuoda uusi lanka aiempien rinnalle. Toivoon halusin nimenomaan kuitua käytetyistä tekstiileistä, jotta sitä saadaan jatkossa paremmin hyötykäyttöön, Piia valottaa yrityksensä arvoja.