Kaveritukihenkilöitä kaivataan Paimioon

0
Sirpa Stenström (vas.) kouluttaa MLL:n uusia vapaaehtoisia, joita Paimioonkin kaivataan. Marika Friberg on toiminut kaveritukihenkilönä lapsille jo kahdeksan vuoden ajan.

PAIMIO

– Ennen kaikkea se on kivaa yhdessä tekemistä. Käymme esimerkiksi yhdessä syömässä tai eläintiloilla vierailulla. Se on itsellekin opettavaista ja mielenkiintoista, kun pääsee tekemään asioita lasten kanssa, kuvaa Marika Friberg MLL:n kaveritukihenkilönä toimimista.

Paimiolainen Friberg on toiminut kaveritukihenkilönä jo kahdeksan vuoden ajan. Yhden lapsen kanssa tehdään kaveritukihenkilösopimus aina vuodeksi kerrallaan, ja tätä lasta Friberg tapaa 1–2 kertaa kuukaudessa aina jonkin puuhastelun merkeissä.

– Menen aina hakemaan lapsen kotoa ja sitten tehdään jotain kivaa. Yhdessä sovimme, mitä se on, Friberg kertoo.

Kaveritukihenkilöt voivat käydä lasten kanssa esimerkiksi elokuvissa, kokeilla eri liikuntalajeja tai ulkoilla.

– Vapaaehtoiset saavat kilometrikorvausta, jos käyvät kauempana. Lisäksi vapaaehtoisille maksetaan 25–30 euron kulukorvaus kuukaudessa. Perhe maksaa yleensä lapsen kulut, kertoo MLL:n Varsinais-Suomen piirin vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Sirpa Stenström

Kolme lasta kaipaa kaveria


Kaveritukihenkilöä kaipaa Paimiossa tällä hetkellä kolme lasta. Vapaaehtoinen voi tulla miltä tahansa paikkakunnalta.

Kaveritukihenkilötoiminnasta kiinnostuneille MLL järjestää koulutuksen tiistaina 13.9. Salon Plazassa. Tarkemmat tiedot ja ilmoittautumisohjeet nettisivulla olettarkea.fi .

– Koulutus on yhden illan mittainen, minkä lisäksi saa muutamia tehtäviä. Tuettavan lapsen kohtaa jo viikon sisällä, Stenström kertoo.

Vapaaehtoinen voi kertoa, minkä ikäisen kaveritukihenkilö haluaa olla ja mitä haluaisi lapsen kanssa tehdä. Kaikille pyritään löytämään sopivat parit.

Syyt kaveritukihenkilön tarpeeseen ovat erilaisia.

– Voi olla, että lapsi ei ole löytänyt omaa harrastusta ja haluaa kokeilla eri lajeja kaveritukihenkilön kanssa. Tai sitten jollakin lapsella ei ole kavereita tai perheessä tilanne, että tarvitaan ylimääräistä aikuista kaveriksi silloin tällöin, Stenström toteaa.

Friberg ja Stenström korostavat, ettei tukihenkilötoiminnassa kannata säikähtää, vaikka joutuisi törmäämään vaikeisiinkin perhetilanteisiin. 

– Kyseessä on varhaisen tuen palvelu ja ennaltaehkäisevä toiminta, Stenström sanoo.

Kaveritukihenkilöksi voi hakeutua kuka vain kiinnostunut. Pohjakoulutuksia ei tarvita, vaan toimintaan perehdytetään.

– Meillä on tämä oma koulutus, mutta jos syystä tai toisesta ei pääse paikalle 13.9. niin kannattaa olla yhteydessä. Pystyn kyllä erikseenkin asiaan perehdyttämään, Stenström rohkaisee.

Ystäväksi maahanmuuttajaäidille


Kaveritoiminnan lisäksi vapaaehtoisia kaivataan Paimioon myös perhekummitoimintaan sekä ystäväksi maahanmuuttajaäidille.

– Perhekummi on perheessä aikuisen tukena ja tapaa vanhempaa lapsineen pari kertaa kuukaudessa. Voidaan mennä vaikka leikkipuistoon. Tarkoitus on, että vanhempi voi kertoa omista asioistaan saaden tukea vanhemmuuteen. Perhekummia voi kaivata esimerkiksi yksinhuoltaja, jos perheessä ei ole verkostoja, tai tilanne on muuten vaikea.

Jos haluaa ystäväksi maahanmuuttajaäidille, on tapaamisia pari kertaa kuukaudessa. Voi vaikka kertoa suomalaisesta kulttuurista ja tutustua toiseen kulttuuriin.

– Toiminnassa on mukana sellaisia äitejä, jotka osaavat jo jonkun verran suomea. Paimiossa on tällä hetkellä kaksi ystävää maahanmuuttajaäideille, mutta lisää kaivataan, varsinkin kun ukrainalaisia on tullut alueelle paljon, Stenström kertoo.

Perhekummitoiminnan koulutus järjestetään Salossa 15.9. ja Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -koulutus 20.9.