Kuoronjohtajan salainen kaksoiselämä

0
Lempo on Elina Haaviston (keskellä) perustama 12-jäseninen lauluyhtye.

PIIKKIÖ/ILOMANTSI

Kuoronjohtajan salainen kaksoiselämä on Turun Kårenilla lauantaina 17.9. järjestettävän konsertin teema, ja virallinen nimi  Lempo soikoon ja Carmeninae kans.

Kuoronjohtajalla viitataan piikkiöläistaustaiseen Elina Haavistoon , joka tunnetaan Carmeninae-kuoron johtajana. Konsertissa esiintyy Carmeninae-kuoron lisäksi ilomantsilainen Lempo-kuoro – joka on tämä kuoronjohtajan salainen kaksoiselämä. Salainen kaksoiselämä siksi, että Carmeninae-kuorolaisille pysyi pitkään salaisuutena se, että Haavisto oli perustanut toisenkin kuoron – ja vielä aivan toiselle puolen Suomea.

– Homma paljastui siten, että mieheni haluasi Carmeninaen ehdottomasti esiintymään synttäreilleen muutama vuosi sitten. Sain kuoron tulemaan Ilomantsiin, ja siellä he näkivät myös Lempon esiintymässä, Haavisto kertoo naurahtaen.

Haavisto ajautui Ilomantsiin kymmenisen vuotta sitten, mutta kokonaan hän ei ole sinne muuttanut, vaan asuu edelleen osa-aikaisesti Turun seudulla. 

Haavisto sovittaa kappaleetIlomantsissa asuessaan Haavisto haaveili pitkään kuorosta, kunnes sai perustettua Lempon vuonna 2016.

– Ongelma oli aluksi se, etten tuntenut Ilomantsista ketään, hän toteaa.

Tutun kautta asiaa kyseltyä pieni porukka saatiin kuitenkin kasattua.

– Lempossa on 12 laulajaa ja se on sekakuoro. Kaikilla on musiikillista taustaa, joten käyntiin lähteminen oli helppoa, Haavisto kertoo.

Carmeninae on puolestaan Piikkiössä toimiva naiskuoro, joka on perustettu jo vuonna 1986. 

– Kumpaakaan kuoroa en johda siinä mielessä, että seisoisin kuoron edessä heiluttamassa tahtipuikkoa, vaan Carmeninaessa pääasiassa säestän ja Lempossa puolestaan laulan mukana, Haavisto kertoo.

Molemmille kuoroille Haavisto sovittaa kappaleet itse. 

– En samoja biisejä, mutta samantyylisiä kyllä. Mitään tiettyä musiikkigenreä kumpikaan kuoro ei edusta, vaan tärkeää on, että voimme kokeilla mitä vaan yhdessä, Haavisto sanoo.

Haavisto kertoo, että molemmat kuorot ovat itseohjautuvia ja voivat harjoitella, vaikka hän olisikin välillä eri paikkakunnalla. 

Pilke silmäkulmassaIdea kuorojen yhteiskonserttiin tuli jo vuosia sitten. 

Konserttia alettiin suunnitella jo vuonna 2018 ja vuodelle 2020 oli Kårenille sovittu jo konserttipäiväkin. Sitten korona kuitenkin sotki suunnitelmat.

Lempolaisille Turussa konsertoimisesta ja sen peruuntumisesta on muodostunut jo sisäpiirivitsi, ja Facebook-sivuillaan kuorolaiset kertovatkin harrastaneensa Turun kiertämistä jo pitkään – nimittäin kaukaa kiertämistä. 

Kårenin lauantaisessa konsertissa kuullaan molempia kuoroja erikseen ja myös yhdessä. 

– Molempien kuorojen motto on, että tehdään tosissaan, mutta ei totisina. Aina pitää olla pientä pilkettä silmäkulmassa ja toivon, että konsertin jälkeen kävijät lähtevät konsertista hymyssä suin, Haavisto sanoo.

Carmeninae on 36-vuotiasPiikkiöläinen Carmeninae-kuoro on perustettu vuonna 1986 ja siitä harvinaislaatuinen, että mukana on edelleen paljon jäseniä, jotka ovat olleet kuorossa sen perustamisesta lähtien.

– Olimme yläasteikäisiä, ja Elina (Haavisto) toimi silloin Piikkiössä yläasteen musiikinopettajana. Hän kokosi meistä kuoron, kertovat kuorolaiset.

Tällä hetkellä kuoroon kuuluu 14 jäsentä, eikä suurta vaihtuvuutta ole. Tosin nyt uutena jäsenenä on saatu mukaan paimiolainen Saila Strikwerda. Hän aloitti toukokuussa.

Kuoro harjoittelee usein Piikkiön palvelutalo Tupasvillassa, pääosin kerran viikossa.

– Paitsi nyt ennen konserttia pari kertaa viikossa, he kertovat.

Kuoro odottaa Lempon kanssa järjestettävää yhteiskonserttia innolla.

– Se on varmasti yllättävä ilta kaikille, ja voi olla, että yllätämme kuoronjohtajankin jollain tavalla.., naiset myhäilevät salaperäisinä.