Toisinaan jossain hetkessä on vahvaa taikaa tai ainakin taianomaisuutta.
Arjen yläpuolella olevia hienoja tuokioita tarjoilee tänä syksynä Paimion Lapsi- ja nuorisoteatteri fantasiamusikaalillaan Tähkäpää .
Hanna Marjaana on käsikirjoittanut tarinan alkuperäisen Tähkäpää -sadun pohjalta. Ohjauksesta vastaa Mira Lattu . Musiikki sovituksineen on Merita Seppälän käsialaa. Sanoituksista vastaavat Hanna Marjaana ja Seppälä.
Paikallisin voimin alusta loppuun.
Tunnelmaa, menoa ja liikettä on Tähkäpäässä runsain mitoin. Tarinan rinnalla värit, puvut ja lavasteet johdattavat katsojan kiehtovalla tavalla sadun maailmaan.
Tähkäpään musiikki on tyylikästä ja kaunista, ja laulutaitoakin löytyy. Niinpä paimiolaisten lasten ja nuorten Tähkäpää saattaa yltää merkittäväksikin teatteritapaukseksi. Kenties koko maakunnan mittapuulla.
Kun Vistan näyttämön sali pimeni viime tiistaina, näyttelijät ryhmittyivät lavalle ja musiikki alkoi soida, nauliintui aikuinenkin katsoja tiiviisti penkkiinsä.
Vaikka kyse oli vain harjoituksesta.
Vistan näyttämöllä Paimion Hirsitiellä on viime päivinä treenattu hirmuisesti. Armoa ei ole annettu – eikä pyydetty – onhan ensi-ilta jo perjantaina 23. syyskuuta.
Toisaalta harjoittelujakso on ollut harmillisen pitkä. Vähän puuduttavakin. Olihan ensi-illan määrä olla jo aikapäiviä sitten.
Suomen historian ensimmäinen koronasulku astui voimaan huhtikuussa 2020. Kolme viikkoa ennen Tähkäpään kaavailtua ensi-iltaa.
Se homma oli sillä erää siinä.
– Pandemian luomat epävarmat ajat meinasivat jo haudata koko musikaalin, kertoo ohjaaja Mira Lattu .
Mutta – kuten iskelmässä sanotaan – Pohjantähden alla ei lannistuta.
– Nyt alkaa näyttää jo vahvasti siltä, että saamme tämän produktion maaliin, jatkaa Lattu hymyillen..
Kun roolilistalla on sellaisia nimiä kuin Tiina-Liisa Tankoparsa, Pipsa Persilja, Eila Kesäkeitto ja Noidan kissa NaukuMakkara, on selvää, että kepeällä satuvaihteella mennään. Eikä isommin jarrutella.
Toisaalta näytelmästä löytyy myös vakava puoli ja samalla kiintoisaa tarttumapintaa nykypäivään.
Tähkäpään kohdalla ei siis pidä puhua pelkästään lastennäytelmästä.
– Tämä ei ole tavallinen prinsessasatu, vaan sopii heillekin, jotka vierastavat perinteisiä satuja. Jotkut näytelmän tasot avautuvat luultavasti aikuisille eri tavalla kuin lapsille, mutta se ei tietystikään ole ongelma, Lattu pohtii.
Ikärajoille ei katsota olevan tarvetta.
– Kolme-, neljävuotiaista pitkälle ylöspäin, tekijätiimissä tuumaillaan.
Entä mitä miettivät nuoret näyttelijät?
– Tämä näytelmä on mielestäni monipuolinen. Se ei kerro pelkästään Tähkäpäästä, vaikka hän onkin päähenkilö. Esimerkiksi kuninkaallakin on näytelmässä oma seikkailunsa, sanoo PipsaPersiljaa esittävä Aava Saukko .
Kaarinan Littoisista saakka Paimiossa harjoituksissa käyvä Eero Maunu pohtii näytelmän teemoja. Niitä ovat muun muassa vanhemmuus ja yhteisöllisyys.
– Mun mielestä aiheena ovat lisäksi myös esimerkiksi kasvaminen, muutos ja ulkonäköpaineet. Se, että uskaltaa edetä sillä lailla kuin itse tahtoo ja näkee parhaaksi.
Ellen Aaltonen kertoo pitävänsä kovasti paitsi näyttelemisestä myös teatterin tekemisen ilmapiiristä.
– Täällä on hyvä yhteishenki. Se tuo mukavan meiningin. Meillä on melkein aina tosi hauskaa, hän sanoo.
Näyttelijöistä nuorin on 9-vuotias ”Pikkutähkäpää” Frida Mulari . Vanhin on 23-vuotias Lassi Turve , joka näyttelee Tähkäpään isää.