Lukupiiri antaa uusia näkökulmia ja kirjavinkkejä

0
Sauvon kirjaston lukupiirin elokuun osallistumiskerralla mukana olivat Marja-Riitta Suomi (takana vas.), Mirja Kanervo (takana kesk.), Orvokki Hanses (edessä vas.), Inga Koskinen ja Helena Laine. Lukupiiriä vetää Ida-Maria Tanhua (takana oik.).

SAUVO

Lukupiiriin osallistumisella voi olla yllättäviäkin seurauksia. Tämän tietää sauvolainen Helena Laine , joka on kuulunut Sauvon kirjaston lukupiiriin jo vuosia. 

– Lukupiirin takia tulin lähteneeksi Saksaan, hän kertoo naurahtaen.

Kaikki lähti siitä, kun lukupiirissä valittiin luettavaksi Sofia Lundbergin teos Tapaa minut tammen alla , joka kertoo eri ikäisistä ystävyksistä.

Kirja sai Laineen muistelemaan parasta ystäväänsä, jonka kanssa hän ei ollut ollut yhteyksissä vuosikymmeniin. 

– Aloin selvittää, miten saisin Heliin yhteyden ja hänen siskonsa kautta selvisi, että Heli asuu Hampurissa. Niinpä päädyin matkustamaan sinne häntä tapaamaan, Laine kertoo.

Lukupiiri kymmenen vuottaLaine on ollut Sauvon kirjaston lukupiirissä mukana lähes alusta saakka. Samoin on Mirja Kanervo , joka itse asiassa oli aikoinaan perustamassa koko lukupiiriä. 

– Nyt kun katson, niin kerho on perustettu tasan kymmenen vuotta sitten! Maaliskuussa 2012 on ensimmäiset merkinnät, Kanervo selailee muistikirjaansa.

Hän on kirjoittanut ylös jokaisen lukupiirissä yhdessä luetun teoksen päivämäärineen. Koska lukupiiri kokoontuu pääasiassa kerran kuukaudessa, kesiä lukuun ottamatta, on kirjamerkintöjä siis jo satakunta.

– Välillä minulla oli parin vuoden tauko osallistumisessa, mutta muuten olen pyrkinyt käymään täällä aina, Kanervo kertoo.

LukusuosituksiaSauvon kirjaston lukupiiriin postituslistalle kuuluu 11 ihmistä. Heistä lukupiirikerroilla on vaihtelevasti mukana 2–10 ihmistä. Mukaan voi tulla, vaikkei olisi lukenutkaan kyseiselle kerralle valittua kirjaa.

– Silloin voi tulla kuuntelemaan, mitä mieltä muut ovat kirjasta, ja jos kaikki ovat siitä kovasti tykänneet, niin sitten kannattaa lukea se itsekin, lukupiiriläiset vinkkaavat.

Kirjavinkkien saaminen onkin lukupiiriläisten mukaan lukupiiriin kuulumisen parasta antia. Ja koska lukeminen on yksinäistä puuhaa, on omasta lukukokemuksesta puhuminen antoisaa, ja voi antaa uusia näkökulmia luettavaan teokseen – miksei elämään muutenkin.

– Edelliskerralla meillä oli luettavana filosofi Frank Martelan teos Elämän tarkoitus . En ollut lukenut sitä, mutta aivan hyvin pystyin osallistumaan keskusteluun, Inga Koskinen sanoo.

Uudet tervetulleitaLukupiiriläiset kertovat, että kerhossa on luettu teoksia aivan laidasta laitaan: klassikoista romantiikkaan ja tietokirjoihin. Elokuun tapaamiseen oli luettavana peräti kaksi kirjaa lukupiirin kesätauon vuoksi. Luettavana olivat Kalle Isokallion Yrjänä Mäyräjärven iltalypsy sekä Ann-Christin Antellin Puuvillatehtaan varjossa , joista ensimmäinen on poliittinen veijariromaani, toinen taas edustaa historiallista romantiikkaa.

Lukupiiriläiset ehdottavat itse seuraavia käsittelyyn tulevia kirjoja, ja myös lukupiirin vetäjä, Ida-Maria Tanhua ehdottaa niitä, esimerkiksi ajankohtaisten aiheiden inspiroimana.

– Seuraavaksi lukupiirikirjaksi ehdotan Risto Oikarisen Piispa -kirjaa, sillä Mari Leppänen vieraili Sauvossa hiljattain, ja toisekseen seurakuntavaalit ovat myös tulossa lähiaikoina, Tanhua ehdottaa.

Ehdotus ei herätä vastaväitteitä, joten se valitaan syyskuun luettavaksi kirjaksi. Mikäli uusia lukijoita kiinnostaa lukea Piispa-teos, tai jokin myöhemmistä lukupiirikirjoista ja tulla niistä keskustelemaan lukupiiriin, toivottavat lukupiiriläiset uudet tervetulleiksi.

– Uusia lukijoita otetaan aina mukaan. Ja saa tulla vaikka vain jollekin kerralle käymään, he sanovat.

 

LUKUPIIRIN SYKSYSauvon kirjaston lukupiirin tulevat ajankohdat ja niissä keskusteltavat teokset:

27.9. Kello 17:

Risto Oikarinen: Piispa

25.10. Kello 17: Anneli Kanto: Rottien pyhimys

22.11. Kello 17:

Kirjavalinta vielä avoinna

13.12. Kello 17:

Marianne Fredriksson:

Marian evankeliumi

Toimittajalta: Yhteisöllistä lukemistaLukuharrastus on perinteisesti yksinäistä puuhaa. Tämän vuoksi myös erilaisia lukupiirejä on ollut olemassa jo vuosisatoja. Wikipedian mukaan lukupiirien historia juontaa juurensa 1700-lukujen lukuseuroihin, joista se on jatkunut 1800-luvulla kirjallisiin salonkeihin.

Lukupiirit kuuluvat nykyisin kirjastojen perustoimintaan, ja Sauvon kirjaston lisäksi lukupiiritoimintaa löytyy myös Paimion kirjastosta. Lukupiirejä järjestetään myös ystävien kesken, ja tiedän esimerkiksi Kaarinassa toimivan ystävien lukupiirin, jossa kirjoista keskustelun lisäksi tapaamisissa pukeudutaan kirjan tapahtumapaikan tai -tunnelman mukaisesti, ja tarjoilutkin noudattavat teemaa.

Lukemisharrastukseen on nykyisin entistä enemmän yhteisöllisiä mahdollisuuksia sosiaalisen median myötä. Esimerkiksi Goodreads -palvelu toimii siten, että sinne arvostellaan itse luetut kirjat ja saadaan vinkkejä muiden lukemista teoksista. Myös Facebookissa toimii lukemiseen keskittyneitä ryhmiä, esimerkiksi Helmet -lukuhaasteryhmä, jossa lukemishaasteeseen osallistuvat keskustelevat ja hakevat vinkkejä kirjoihin liittyen. Ryhmään kuuluu jo 21 000 suomalaista.

Yksi kasvussa oleva alue on Instagramissa toimiva kirjagram -yhteisö. Instagramiin perustettuja, vain lukemiselle omistettuja kirjatilejä on Suomessakin jo tuhansia. Näitä voi hakea Instagramista hakusanalla #kirjagram .

Itsekin perustin lukukoukussa -kirjagram-tilini kolmisen vuotta sitten vähän sattumalta, koska halusin kirjata lukemani teokset jonnekin ja pitää näin lukupäiväkirjaa. En tiennyt tuolloin kirjagram-yhteisön olemassaolosta tai että samanlaisia kirjatilejä on minun tilini lisäksi Instagramissa muitakin. Yllätyinkin nopeasti sadoista seuraajista, kirjavinkeistä ja tutuista joita aloin pian saada. Muutaman kuukauden päästä tutustuin kirjagramin kautta muihin paikallisiin lukijoihin – ja tietenkin perustimme yhdessä lukupiirin.