Mökit kuntoon ennen syksyä – Sami Suonio on uusi sauvolainen mökkitalkkari

0
Sami Suoniolla on monenlaisia työvälineitä, jotka kulkevat pakettiautossa asiakkaiden luokse.

SAUVO

Rännien puhdistamista, lehtien haravointia, laiturinnostoa, veneen laittamista talviteloille… Tällä hetkellä moni mökkiläinen tekee syysaskareita, jotka on hyvä saada kuntoon, ennen talven tuloa. Tuore sauvolainen mökkitalkkari Sami Suonio tietää, mitä kaikkea mökin syystöihin kuuluu.

– Rännit on tosiaan hyvä puhdistaa ja mahdollisesti pestä kattokin. Ulkohuussi pitää muistaa tyhjentää ja puutarhakalusteet ja grillit viedä suojaan. Vesiverkko täytyy tyhjentää, jos mökki ei ole ympärivuotisessa käytössä, hän muistuttaa.

Suonio kertoo, että osalla mökkiläisistä on nykyisin betoniponttonilaituri, jota ei tarvitse nostella. Jos laiturin alla on kuitenkin muoviset ponttonit, täytyy laituri muistaa nostaa, etteivät ponttonit hajoa jäitten tultua.

On myös yksi asia, jonka moni mökkiläinen laiminlyö.

– Saunan tuhkapesä saatetaan jättää tyhjentämättä. Sitten ihmetellään keväällä, kun hormi ei vedä ja savua tulee sisään, hän sanoo.

Salosta SauvoonSuonio muutti Salosta Sauvoon tämän vuoden maaliskuussa, kun he pitkän etsinnän jälkeen ostivat vanhan Grelsbölen tilan läheltä Kemiön rajaa. 

– Etsimme 3,5 vuotta taloa Sauvosta. Minulle meri on tärkeä ja halusimme siksi talon meren rannalta. Meidät on otettu tosi lämpimästi Sauvossa vastaan ja oltu iloisia, että tänne muuttaa nuoria, Suonio kertoo.

Suonio on aloittanut mökkitalkkarin hommat Sauvossa hiljattain. Vastaavista hommista hänellä on kuitenkin jo pitkä kokemus ensin työntekijänä ja nyt yrittäjänä. 

– Olen tehnyt rakennusalan töitä, hitsaamista, remontointia ja puu- ja metallitöitä aikaisemmin, mutta mökkitalkkarin hommat päätin aloittaa siihen lisäksi, koska kysyntää tuntui olevan, hän kertoo.

Hänen yrityksensä nimi, SHARK Service tuleekin paitsi hänen nimensä SS-nimikirjaimista, myös yrityksen toimialoista.

– S tarkoittaa saneerausta, H hitsausta, A asennusta, R rakentamista ja K korjaamista, hän kertoo.

Hommia laidasta laitaanMökkitalkkarina Suonion toimialaan kuuluu lähes mitä tahansa.

– Mieleenpainuvin homma on tähän mennessä ollut se, kun naapurin rouva soitti, että voitaisiinko tulla hänet pelastamaan leikkimökin katolta. Menin hänet sieltä nostamaan, ja hän kiitteli, ettei olekaan päässyt nuoren miehen käsivarsille hetkeen, Suonio kertoo nauraen.

Suonio hoitaa kaikki mökin tavallisimmat hommat kattojen puhdistamisesta haravointiin, mutta häneltä onnistuu myös erikoisemmat työt, kuten kaislojen niittämiset ja erilaiset pensaiden leikkuut. Hän valmistaa myös venetelakoita, laitureita ja terasseja asiakkaiden toiveiden mukaan. 

– Teen myös alumiinihitsausta, ja voin tehdä myös veneenhuoltoa ja pienkoneiden huoltoa samalla käynnillä. Moni on kiitellyt sitä, että menen paikan päälle veneasioissa, niin venettä ei tarvitse silloin kuljettaa muualle korjattavaksi, hän sanoo.

Suonio hoitaa myös esimerkiksi puiden kaatamiset ja vaikka niiden tekemisen valmiiksi klapeiksi. 

Ammattilaisena häneltä löytyy myös monia työvälineitä, joita ei jokaisella mökillä ole, kuten timanttisaha, jolla voi leikata betoniakin. Suoniolla on myös esimerkiksi lupia eri kemikaalien käyttöön, joten hän pystyy hoitamaan esimerkiksi erilaisia kasvinsuojelutöitä.

– Esimerkiksi sammaleenpoistoainetta voin käydä ruiskuttamassa katoille, hän vinkkaa.

Mökkitalkkareille kysyntääSuonio uskoo, että mökkitalkkareille on tulevaisuudessa entistä enemmän kysyntää. 

– Kaikki eivät halua, että mökki on työleiri. Toiseksi monet mökkiläiset alkavat olla iäkkäämpää sukupolvea ja kun joku käy heitä auttamassa mökkihommissa, saattaa se mahdollistaa sen, että he voivat olla mökeillään entistä pidempään, Suonio sanoo.

Välillä on hänen mukaansa myös hyvä, että kutsutaan ammattilainen auttamaan remonttihommissa.

– Paljon näkee sellaista, että on yritetty viimeiseen asti tehdä jotain itse. Siinä saattaa tulla sitten vahinkoa, jonka korjaaminen vie kauemmin aikaa, kuin jos olisi heti kutsunut apua paikalle, Suonio huomauttaa.