Muumiotauti vei Tuomisilta hedelmäsadon

0
Muumiotautisiin omenoihin ilmestyy ruskeita läikkiä ja lopulta ne muuttuvat kauttaaltaan ruskeiksi.

KAARINA

– Tässä on tämän päivän satomme, Virpi Tuominen sanoo ja heilauttaa ämpäriä.

Ämpärin pohjalla on ruskeaksi pehmenneitä ja laikukkaita omenoita, joita ei tee mieli laittaa suuhunsa.

Muumiotauti koetteli Piikkiön Puostassa asuvien Tuomisten omenapuita erityisen pahasti vuosi sitten. Tauti on levinnyt omenapuista myös pihassa kasvaviin päärynäpuihin, luumupuuhun ja marja-aroniaan. Ainoastaan marjapensaat ovat säästyneet taudilta kokonaan.

– Varasimme viime syksynä tuttuun tapaan Paimion mehustamolta ajan, mutta saimme kerättyä kahdesta omenapuusta ja kolmesta päärynäpuusta vain 13 kiloa hedelmiä. Se olisi ollut liian vähän. Onneksi saimme tutuilta lisää. Parhaimpina vuosina yhdestä omenapuusta on tullut reilusti yli sata kiloa, Juha Tuominen kuvailee katoa.

Hävitä pilaantuneet omenatJuha Tuomisen serkku on ammatiltaan puutarhuri. Hän neuvoi keräämään puusta ja maasta pois kaikki muumiotautiset omenat sitä mukaa, kun niitä ilmestyy. Samoin kaikki lehdet oli hävitettävä.

Lisäksi Tuomiset ruiskuttivat viime syksynä urealiuosta paljaisiin oksiin, runkoihin ja puiden juuriin sen jälkeen, kun kaikki tippuneet lehdet oli haravoitu pois.

Hedelmätuotantoa ammattiopisto Liviassa opettava Tiina Uusitupa kertoo, että muumiotauti on kotipihoilla varsin yleinen. Ohutkuoriset lajit ovat erityisen alttiita taudille.

Hänen mukaansa paras tapa ehkäistä muumiotautia on hyvä hygienia. Pilaantuneet omenat kannattaa kerätä maasta ja hävittää mieluiten saman tien. Puuhun tai puun alle jätetyt omenat levittävät tautia seuraavana vuonna, sillä itiöt talvehtivat. Tuulen ja sateen mukana itiöt leviävät jopa sadan metrin päähän.

– Muumiotautisia omenoita ei kannata heittää lehtikompostiin, sillä sienitauti ei tuhoudu tavallisessa kotikompostissa. Joissakin lähteissä sanotaan, että omenat voi haudata maahan, mutta itse olen kerännyt pilaantuneet hedelmät jätesäkkeihin ja vienyt jäteasemalle. Jäteasemilla on omenoille erillinen vastaanottoastiansa, Uusitupa opastaa.

Lehtien haravoiminen auttaa ehkäisemään hedelmärupea. Siitä on Uusituvan mukaan hyötyä myös taistelussa muumiotautia vastaan, sillä muumiotauti ei iske terveisiin, ehjiin omenoihin.

Urearuiskutusta käytetään hänen mukaansa yleensä vain ammattitarhoilla. Urea vauhdittaa maahan jääneiden lehtien ja hedelmien maatumista.

– Omalla kotipihallani en ole käyttänyt mitään kemikaaleja. Uskon, että hyvällä hygienialla pärjää pitkälle. Oleellista on, että omenat kerättäisiin myös naapurissa, sillä muumiotauti leviää pihalta toiselle.

Yhteinen ongelmaPuiden ruiskutus ja pilaantuneiden hedelmien kerääminen on tuottanut tulosta Tuomisten pihapuutarhassa. Vaikka puissa on edelleen runsaasti pilaantuneita hedelmiä, sato on viimevuotista huomattavasti parempi.

Tuomiset haluavat kertoa kokemuksistaan, jotta muutkin osaisivat ehkäistä muumiotaudin leviämistä.

– Piikkiön keskustassa kävellessä jalkakäytävillä näkee paljon muumiotautisia omenoita, eli tämä ei ole vain yhden alueen vitsaus. Olisi tärkeää, että kaikki asukkaat toimisivat samoin. Jospa yhdessä toimien saisimme terveempää satoa!