Pääkirjoitus: Hyvin valmisteltu on puoliksi valmis

0

Nyt jos koskaan voi sanoa, että elämme poikkeuksellisia aikoja. Siinä missä koronan ote alkaa (ainakin toistaiseksi) hieman jo hellittää, on vuosi 2022 tuonut tilalle uusia odottamattomia haasteita muun muassa sotapakolaistulvan muodossa. Eikä kukaan tunnu vielä tietävän aivan varmaksi, millainen kriisi energian ympärille saadaan tulevaksi talveksi vielä rakennettua. Saati minkälaisiin toimiin itärajan takana vielä tulevina viikkoina ja kuukausina ryhdytään.

Siksi on varsin lohdullista kuulla, että niin Paimiossa, Sauvossa, Kaarinassa kuin muissakin Varsinais-Suomen kunnissa valmistaudutaan erilaisiin haasteisiin yhdessä paikallisten viranomaisten kanssa. Kenties koronakin jo opetti, että hyvä valmistautuminen on todellakin vähintään puolet onnistuneesta suorituksesta.

Jos 2020-luku on ollut toistaiseksi kriiseistä ja ongelmista seuraaviin selviytymistä, on se ollut myös opettavaa aikaa. Tuskinpa mikään suomalainen kunta on koskaan ollut näin hyvin varautunut erilaisiin haasteisiin kuin syksyllä 2022. Nyt todellakin tiedetään, että ihan mitä tahansa voi sattua, eikä aurinkoinen päivä ole tae siitä, että paistetta riittäisi myös huomiseen. Eikä toisaalta hätkähdetä ihan pienestä.

Varsinais-Suomen kunnat osallistuivat keskiviikkona ja torstaina Lounais-Suomen aluehallintoviraston ja Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen järjestämään AURORA22-valmiusharjoitukseen. Vaikka kyse olikin pelistä ja kuvitteellisista ongelmatilanteista, jouduttiin ratkaisuja etsiessä pähkäilemään ihan aidosti sitä, miten esimerkiksi viestinnälliset asiat kriisitilanteissa ratkaistaan. Tai miten väestön turvallisuus varmistetaan silloinkin, kun uhka on todellinen.

Ja mitä ilmeisimmin maakunnan valmius yllättäviin kriisitilanteisiin on pienillä viilauksilla erittäin hyvällä tasolla. Se luo lohtua, uskoa ja turvaa poikkeuksellisinakin aikoina.