Pääkirjoitus: Mopotallista mielekäs malli

0

Varsinkin Paimiossa on kesän ja alkusyksyn aikana kummeksuttu mystistä mopo- ja mopoautorallia, joka jatkui varsinkin kesälomakaudella yön pikkutuntien yli lähes aamuun asti. Myös ilkivallan määrä Vistalla oli kesä–heinäkuussa huomattava, joskin sekä moporalli että muu vallattomuus on koulujen alkamisen jälkeen loogisesti vähentynyt. Kun on mielekästä puuhaa, ei mielettömiin harrastuksiin ehdi enää paneutua samalla intensiteetillä.

Kaikesta päätellen nuoret kaipaavat nimenomaan tekemistä ja julkisia tiloja, joissa harrastaa ja viettää aikaa myös silloin, kun koulujen ovet ovat kiinni. Yksi iso kädenojennus (mopoilevalle) nuorisolle oli, kun kaupunki pystytti Tillintuvan pihalle mopotallin keväällä. Alkuun tallin suosio ei ollut kovin korkealla, mutta hiljalleen kesän aikana yhä useampi nuori on löytänyt itsensä mopotallista tai vähintään sen liepeiltä.

Korona-aika ei ole ollut haastavaa aikaa pelkästään aikuisille, yrittäjille, kulttuuritoimijoille, yhdistyksille ja liikuntaseuroille sekä ravintoloille. Myös nuoret ovat kärsineet tapahtumien siirtelyistä, peruutuksista ja ylipäänsä siitä, että aivan liian moni ovi on ollut viimeiset 2,5 vuotta enemmän kiinni kuin auki. Mielekästä puuhaa on olosuhteiden pakosta ollut yksinkertaisesti aivan liian vähän.

THL julkaisi kesällä selvityksen, joka paljasti, että vuonna 2020 sekä 18–22-vuotiaiden että 13–17-vuotiaiden nuorten mielenterveyteen liittyvät käynnit julkisessa terveydenhuollossa olivat kovassa kasvussa. Sekä nuorten asiakkaiden että käyntien määrä kasvoi kolmanneksella vuoden 2015 tasosta. Yhtenä syynä ongelmaan nähtiin ”pandemia-ajan eristäytyneisyyden ja yksinäisyyden tuoma stressi”. Ja kyse on vasta ensimmäisestä koronavuodesta, eikä vuosien 2021 ja 2022 lukemia voi vielä kuin arvailla.

Lienee klisee sanoa, että nuoruus on herkkää aikaa. Sitä se kuitenkin on, enimmissä määrin. Peruskoulun viimeiset vuodet ja toisen asteen koulutuksen ensivaiheet ovat juuri sitä aikaa, kun 14–17-vuotias nuori alkaa itse rakentamaan omin voimin niitä uria, joita pitkin matka aikuisuuteen todella starttaa. Jos siinä vaiheessa tarjolla on enemmän huonoja kuin hyviä vaihtoehtoja, on selvää, että yhä useampi nuori ajautuu ”väärille urille”.

Paras lääke eristäytyneisyyden ja yksinäisyyden luoman stressin poistoon on mielekkään harrastuksen tai muun vapaa-ajanviettotavan löytäminen. Mopotalli on mainio esimerkki siitä, että nuoriso kyllä osallistuu valvottuunkin harrastamiseen, jos tekemisen kohde on heille itselleen riittävän mielenkiintoinen.