Pääkirjoitus: Rakentaja inflaation hampaisssa

0

Kuten viereiseltä sivulta voi lukea, on korona-ajan rakentamisbuumi kokemassa ensi vuonna ainakin jonkinlaisen pienen taantuman myös Paimiossa. Eikä tonttikauppa Sauvossakaan ole käynyt enää samalla vauhdilla kuin vielä korona-ajan alkuvuosina 2020–2021.

Toki pudotus on vielä pientä, mutta ymmärrettävää. Kun ihmisten ostovoima putoaa lyhyessä ajassa niinkin merkittävästi kuin viimeisen puolen vuoden inflaation aikana on käynyt, ovat hankinnoista suurimmat ja riskialtteimmat luonnollisesti niitä, joista ensimmäisenä karsitaan. Sitoutuminen vaikkapa 20 vuoden asuntolainaan tuntuu varmasti nyt jossain määrin hullulta, kun maailma, tai vähintään Eurooppa on ehtinyt heittää näin mittavan kuperkeikan jo pelkästään viimeisen seitsemän kuukauden aikana. Kuka osaa ennustaa enää neljännesvuotta, saati useampaa pidemmälle?

Työeläkeyhtiö Ilmarisen tuoreimman suhdanneindeksin mukaan työntekijämäärät ovat jatkaneet kasvuaan kaikilla muilla sen seuraamilla toimialoilla paitsi rakentamisessa. Siinä missä teollisuudessa (+3,6%), viestinnän ja tietotekniikan (+6,7%) sekä majoitus- ja ravitsemusalalla (+8,8%) työntekijämäärät kasvoivat selvästi, jäätiin rakennusalalla 0,9 prosenttia pakkaselle vuoden takaiseen verrattuna.

Vaikka pudotus ei vielä ole valtava, on lupahakemusten kääntyminen laskuun myös valtakunnallisesti merkki siitä, että lisää on luvassa. Tällä hetkellä työn alla ovat vielä joko vuonna 2021 tai alkuvuonna 2022 aloitetut rakennushankkeet, ja töitä niiden parissa riittää vielä varmasti kuluvan vuoden loppuun asti. Mutta miltä näyttää vuosi 2023, kun lupahakemusten määrä kääntyi jo hyvissä ajoin tänä vuonna laskuun? Yhä vain kiihtyvä inflaatio ja rakennuskustannusten nousu hidastaa ja hankaloittaa hankkeiden suunnittelua, kustannusten ynnäämistä ja siten töiden käynnistämistä.

Silti rakennusalalla tuskin on syytä vielä ainakaan painaa paniikkinappulaa. Siinä missä muun muassa ravintola- ja tapahtuma-alaa on koronarajoitusten vuoksi lyöty kanveesiin kerta toisensa jälkeen viimeisen 2,5 vuoden aikana, on rakentamistahti kiihtynyt kiihtymistään. Moni rakennusalan yrittäjä ja -toimija on ehtinyt luoda viime vuosina sellaisen puskurin, jolla ainakin pienestä taantumasta pitäisi vielä selvitä kuivin jaloin.

Ei auta kuin toivoa, että taantuma jäisi korkeintaan vuosien 2022 ja 2023 vitsaukseksi, ja ensi syksynä tulevaisuuden näkymät olisivat jo huomattavasti valoisammat. Rakentaminen ei kuitenkaan pelkästään tuo euroja ja hyvinvointia rakentajille, vaan viimeistään pitkällä aikavälillä aivan koko seutukunnalle.