
Lastenvaatteiden kierrättäminen on tullut suositummaksi vuosi vuodelta, ja sitä myötä myös lastentarvikkeiden kirpputoreja on perustettu entistä enemmän. Nyt myös Paimio saa oman käytettyihin lastenvaatteisiin ja esimerkiksi leluihin erikoistuneen myymälän, kun Feenix Secondhand avaa ovensa S-marketin rakennuksessa tänään tiistaina.
Varsinaisesta hyllykirpputorista myymälä eroaa siten, että vaatteet on jaoteltu koon mukaan ja niiden hinnoittelun hoitaa yrittäjä, Suvi Ojala.
– Minulle voi tuoda provisiolla myyntiin vaatteita. Myyntiin tuominen ei maksa mitään. Myyntiaika on 20 päivää. Minä käyn läpi tuotteet, jotka otan myyntiin ja hinnoittelen ne. Sisävaatteista vaatteiden tuojalle jää 40 prosenttia myyntihinnasta ja ulkovaatteista 50 prosenttia, Ojala kertoo myymälän toimintatapaa.
Hänen mukaansa tapa on helppo vaatteiden kierrättäjille, sillä hänen ei tarvitse nähdä vaivaa esimerkiksi hinnoittelun ja paikan järjestämisen suhteen kuten tavallisilla kirpputoreilla myydessä.
Tästä on selvästi innostuttu jo Paimiossakin, sillä tällä hetkellä Ojalalla on tarpeeksi myytävää pariksi ensimmäiseksi viikoksi.
– Seuraavan kerran voin ottaa uutta tavaraa myyntiin 20.9. alkavalla viikolla ja ne tulevat myyntiin sitä seuraavalle viikolle. Pyrin ottamaan neljä uutta myyjää joka viikko. Tosin jos myytävää on vain alle kymmenen tavaran verran, niin sellaisia määriä voin ottaa myyntiin mahdollisesti jo aiemminkin, Ojala vinkkaa.
Hyvä liiketila
Ojala asuu Liedossa, mutta Paimioon yrittäjäksi hänet ajoi hyvän liiketilan löytyminen.
– Etsin nimenomaan paikkaa, joka olisi jonkun kaupan yhteydessä, näin lapsiperheet voivat löytää paikalle samalla kun käyvät ruokaostoksilla, Ojala sanoo.
Liedosta ei vastaavaa paikkaa löytynyt, mutta koska Paimiosta löytyi, ei Ojala epäröinyt tarttua tilaisuuteen.
– Ja Paimiossahan on hyvin lapsiperheitä, eikä täällä ole muita lastentarvikkeisiin erikoistuneita liikkeitä, hän sanoo.
Yrittäjyys ei
pelottanutOjala aloittaa nyt aivan tuoreena uutena yrittäjänä. Ennen yrittäjäksi ryhtymistä hän on ollut töissä lastenvaateliikkeessä Turun Skanssissa. Sitä ennen häneltä on kokemusta monelta eri alalta.
– Olen ollut matkatoimistovirkailijana ja lastentarhanopettajana. Sen jälkeen olen opiskellut tradenomiksi, hän kertoo.
Ojala sai idean yrittäjäksi lähtemiseen omien lasten myötä.
– Minulla on 8- ja 3-vuotiaat lapset. Olen myynyt heidän pieneksi jääneitä vaatteitaan esimerkiksi Facebookin kirppiksillä, mutta kokenut sen työlääksi. Kaipasin tällaista helppoa vaihtoehtoa ja niinpä päätin perustaa sellaisen itse, hän kertoo.
Yrittäjäksi ryhtyminen ei Ojalaa jännittänyt, sillä tradenomin koulutuksella hallinnolliset asiat olivat jo tuttuja.
Hän uskoo, että lastentarvikkeiden secondhand -myymälälle on nykypäivänä kysyntää.
– Kyllähän kierrättäminen ylipäätänsä on nykypäivänä lisääntynyt todella paljon, hän toteaa.