Paimioon kaksi mobiilisuunnistusrataa – ”Kyse on matalan kynnyksen tavasta tutustua suunnistamiseen”

0
Samuli Lahdenperä (vas.) ja Jukka Oksa viimeistelivät radat käyttöä varten syyskuun puolivälissä. Parantolan mobiilisuunnistusradan lähtöpaikka on aivan Preitilän päiväkodin parkkipaikan vieressä.

Paimio

Paimion lähiliikuntavaihtoehdot kasvoivat taas syyskuussa yhdellä lisälajilla, kun Parantolan ja Rivonmäen metsiin avattiin omat mobiilisuunnistusratansa. Parantolan metsissä rasteja on 12, kun Rivonmäellä niitä on 16.

Mobiilisuunnistaminen tapahtuu käytännössä siten, että suunnistaja lataa älypuhelimeensa Mobo-nimisen sovelluksen, joka pitää sisällään radan kartan ja kompassin sekä se myös lukee rastit joko QR-koodin tai NFC-tarran kautta.

– Kyse on matalan kynnyksen tavasta tutustua suunnistamiseen. Voisi sanoa, että nykyaikaisia kiintorasteja, Paimion Rastin aktiivi Jukka Oksa kertoo.

Ratojen rakentaminen on ollut Paimion Rastin projekti, jossa on Oksan lisäksi ollut mukana myös Samuli Lahdenperä. Tarvittaviin välineisiin seura on saanut 1 000 euron avustuksen Varsin Hyvältä, mutta muilta osin rastit ovat nousseet maastoon puhtaasti talkoovoimin.

– 1 000 euroa ja noin 50 talkootyötuntia, niin sen voisi tiivistää. Parantolan reitti on aika helppokulkuinen ja todella matalan kynnyksen vaihtoehto, kun taas Rivonmäellä on enemmän haastetta tarjolla, Oksa kuvailee.

Virosta Suomeen

Mobiilirastisuunnistaminen on saanut alkunsa Virosta kymmenisen vuotta sitten, ja ensimmäinen rata avattiin Suomessa vuonna 2014. Sen jälkeen niitä on avattu jo runsaat 200.

– Seudullisestikin niitä on jo aika paljon. Ehkä siinä mielessä Paimio tulee vähän jälkijunassa. Olihan tämä työlistalla jo pari vuotta, mutta vasta nyt löytyi sopiva aika ratojen tekemiseen, Lahdenperä miettii.

Parantolan rata on sovelluksessa nimellä Sanatorium. Lahdenperä ja Oksa toivovat, että 12 rastin helppo rata houkuttelisi myös Parantolassa vierailevia tutustumaan lähimaastoon ja -metsiin.

– Lähtö on Preitilän päiväkodin parkkipaikalta vain muutama sata metri Parantolasta. Totta kai sitä toivotaan, että rata houkuttelisi paikalle myös vierailijoita. Ehkä tässä voisi olla yksi lisäaktiviteettivaihtoehto myös niille, jotka yöpyvät Parantolassa, Oksa miettii.

Helposti saavutettavissa

Parantolan reitti on arviolta 2–3 kilometriä pitkä, riippuen tietysti miten hyvin rastilta löytää toiselle. Rivonmäellä puolestaan 16 rastin kiertäminen vaatinee jo 5–6 kilometrin matkan taivaltamista.

– Näistä on toivottavasti iloa myös koululaisille liikuntatunteihin ja Rastin junioreille harjoituksiin. Ehkä sellaiset 2–3 vuotta menee näin, ja sitten ratoja täytyy taas hieman muovata mielekkyyden ylläpitämiseksi, Lahdenperä sanoo.

Rivonmäellä reitille pääsee Syybyntien varrella olevan parkkipaikan läheisyydestä. Siinä missä Rivonmäen reitti on tehty yksityisten maanomistajien metsiin, on Parantolan reittipohjana käytetty noin 35 hehtaarin metsäalue Paimion Parantola -säätiön ja Parantolan Metsät ry:n omaisuutta.

– Täytyy olla kiitollinen siitä, että saimme tehdä nämä radat näihin kohteisiin. Nyt ne ovat helposti kaikkien kuntalaisten ja vierailijoiden saavutettavissa, Oksa sanoo.