Purkutyöt lähestyvät loppusuoraa Paimion uimahallissa – Valutöihin päästään näillä näkymin marraskuun puolivälin paikkeilla

0
Laattameri, joka uimahallista on jo kannettu ulos on melkoinen. Paimion kaupungin kiinteistöpäällikkö Tero Aaltonen kertoo, että yksi merkittävimmistä asiakkaille näkyvistä muutoksista remontissa on, että pienen altaan yhteydessä ollut kahluuallas muuttaa sekä paikkaa että muotoaan.

Paimio

Paimion uimahallista on kuljetettu viimeisten kuukausien aikana kymmeniä tuhansia kiloja laattoja ja muuta purkumateriaalia, eikä piikkaaminen altaiden pohjilla ja pukuhuonetiloissa ole päättymässä vielä aivan hetkeen. Pääurakoitsija Rakennusliike Kemppe Oy:n työpäällikkö Ilmari Penttilä arvioi, että laatoissa ja muissa pintamateriaaleissa riittää töitä vielä pitkälle marraskuuhun.

Sen jälkeen seuraava askel on aloittaa uusien pintojen pohjien valaminen.

– Valutöihin päästään näillä näkymin marraskuun puolivälin paikkeilla, siihen asti se on käytännössä pelkkää purkutyötä. Urakoitsijan näkökulmasta tässä vaiheessa helppo kohde, kun mitään vanhaa ei tarvitse säästää, Penttilä sanoo.

Ukrainan sota vaikuttaa Paimion uimahalliremonttiin sen verran, että vasta ensi vuonna tarvittavia materiaaleja on tilattu tavallistakin aikaisemmin, koska esimerkiksi raakateräksen hinta ja saatavuus on koko Euroopassa parhaillaan heikko. Myös laattojen toimitusajat ovat tavallista pidemmät.

– On haluttu varmistaa, että tarvikkeet ovat perillä viimeistään silloin, kun niitä tarvitaan. Mutta se on ihan yleistä kaikilla työmailla nyt. Pulaa on, ja toimitusajat ovat tietyissä materiaaleissa ja tuotteissa todella pitkiä.

Runsas vuosi urakkaa jäljelläPaimion uimahalliremontti alkoi kesäkuun alussa, ja uusittu uimahalli pitäisi olla asiakkaiden käytössä viimeistään vuodenvaihteessa 2023–2024. Toistaiseksi työt ovat edenneet aikataulun mukaisesti.

– Yllätyksiä ei ole ainakaan toistaiseksi tullut. Marras-joulukuussa oli tavoite ehtiä aloittamaan seinien muuraukset ja betonivalujen tekeminen, ja se näyttää edelleen realistiselta aikataululta. Pääasia on, että isojen altaiden pohjavalut saadaan silloin tehtyä, koska niiden kuivumisaika on myös useita kuukausia, vastaava työnjohtaja Kasperi Ankelo selventää.

Valtavia muutoksia 1,5 vuotta kestävän remontin aikana uimahalliin ei käyttäjän näkökulmasta tule. Altaat pysyvät nykyisillä paikoillaan, joskin ison altaan pohja muovataan loivemmaksi, jolloin esimerkiksi ryhmäliikuntaa on helpompi harrastaa.

Pienemmässä altaassa puolestaan kahluuallas vaihtaa paikkaa ja muotoa.

– Aika kosmeettisia muutoksia siinä mielessä, koska suurimmat muutokset ovat sellaisia mitä uimari ei näe. Kaikki sähköt, LVI:t ja koko vedenkäsittelytekniikka uusitaan. Voi sanoa, että teknisestä näkökulmasta mitään vanhaa ei jää, Paimion kaupungin kiinteistöpäällikkö Tero Aaltonen kertaa.

Edellinen saneeraus 1996Paimion uimahalli on edellisen kerran saneerattu 1996. Alun perin halli valmistui vuonna 1975, ja osa sen aikaisesta tekniikasta oli edelleen käytössä viime keväänä ennen sulkua.

– Laitteet olivat kirjaimellisesti tiensä päässä. Vielä on vaikea arvioida paljonko esimerkiksi energiaa uusittu halli tulee säästämään, mutta varmasti puhutaan aika merkittävästi kilowattituntimäärästä, Aaltonen uskoo.

Parhaillaan hallin purkutöitä tekee 10–15 työntekijää päivittäin, mutta ensi keväänä tuo määrä moninkertaistuu.

– Keväällä meitä on täällä varmasti sellainen noin 50–60 henkilön porukka, kun uusien laitteiden asentaminen ja pintojen tekeminen pääsee kunnolla vauhtiin, Ilmari Penttilä kertoo.

Kesällä uimahalliin murtauduttiin pari kertaa, mutta syksyn tullen ilkivaltaa ei ole enää ollut.

– Paransimme työmaan kameravalvontaa myös, mutta varmaan suurin tekijä on se, että koulut alkoivat taas elokuun puolivälissä. Ihan hyvä näin, Ankelo tuumii.