Rohmutokko levinnyt lampeen Varsinais-Suomessa – lammen sijaintia ei kerrota

0
Rohmutokko on melko suurisuinen, vankkarakenteinen kala. Parittomissa evissä on raidoitusta ja pään sivuilla, silmien kohdalla on tummat juovat. Se on sitkeä kalalaji, joka voi selvitä jopa pohjaan asti jäätyvissä vesissä. Se löytöpaikasta löytyi runsaasti myös rohmutokon poikasvaiheen yksilöitä.

VIERASLAJI Luonnonvarakeskus tiedotti maanantaina, että haitallisesta vieraslajikalasta rohmutokosta on tehty ensimmäinen havainto Suomessa. Rohmutokkoja löydettiin kesän lopulla Varsinais-Suomesta lammesta, johon se on päätynyt ihmisen levittämänä. Lammen sijaintia ei paljasteta leviämisriskin vuoksi.

Rohmutokko ei ole vaaraksi ihmiselle, mutta se uhkaa alkuperäistä vesilajistoamme. Se on ahvenkala, joka kasvaa jopa 25 sentin mittaiseksi.

Rohmutokko sietää hankaliakin elinolosuhteita ja lisääntyy nopeasti. Se on tehokas saalistaja, joka kilpailee elintilasta ja ravinnosta muiden kalalajien kanssa. Laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:ssa, ja sen leviäminen on estettävä.

Rohmutokko on kotoisin Koillis-Kiinan, Korean niemimaan pohjoisilta ja Venäjän Kaukoidän alueilta. Sitä on tuotu ihmisten toimesta uusille alueille Venäjällä ja aina Keski-Eurooppaan asti. Tämän jälkeen laji on levinnyt voimakkaasti Euroopassa. Aiemmat Suomea lähimmät havainnot rohmutokoista on tehty Virosta sekä Suomenlahden itäosista Venäjän puolella.

– Ensimmäinen rohmutokkohavainto Suomesta tehtiin kansalaishavaintona. Kansalaishavainnoilla on tärkeä rooli vieraslajien torjunnassa. Mahdollisista havainnoista on hyvä ilmoittaa vieraslajit.fi -sivustolla ja liittää mukaan valokuva lajista, sanoo Luken tiedotteessa erikoistutkija Sanna Kuningas .

Varsinais-Suomen ELY-keskus kartoittaa parhaillaan mihin toimiin kalan suhteen ryhdytään.