”Suomalaiset voisivat sisustaa rohkeammin”

0
Katja Lahden uusi kirja julkaistiin syyskuun alussa.

PAIMIO

– Suomalaiset saisivat sisustaa rohkeammin, paimiolainen sisustusarkkitehti Katja Lahti toteaa.

Rohkeudella hän ei viittaa kuitenkaan välttämättä ronskiuteen tai värikkyyteen, vaan oman tyylin löytämiseen.

– Kannattaa nähdä vaivaa, että löytää oman juttunsa ja tietää, mitä oikeasti haluaa. Moni on sisustamisessa epävarma ja miettii liikaa, mitä muut ajattelevat. Jos on aina halunnut punaisen sohvan, niin hankkii punaisen sohvan, ja jos haluaa vihreän vessan, niin sellainen kannattaa toteuttaa. Unelmiaan kannattaa seurata, itselleenhän sitä kotia laittaa, Lahti sanoo.

Hänen mukaansa moni toteuttaa sisustuksessa esimerkiksi sosiaalisesta mediasta saatua sisustuksen ihannekuvaa ja toteuttaa sisustukseen samoja asioita kuin muutkin.

Mutta miten sitten saada rohkeutta sisustajana?

– Kannattaa kerätä mood boardia asioista, joista sisustuksessa tykkää. Ja kokeilla asioita rohkeasti. Esimerkiksi yhden seinän maalaaminen ei paljoa maksa, sellaista on helppo kokeilla, vaikka aristelisi värien kanssa, Lahti vinkkaa.

Uusi sisustuskirjaKatja Lahti on juuri pari viikkoa sitten saanut painosta uunituoreen teoksensa, joka kantaa nimeä Sisustussuunnittelun käsikirja. Teoksen hän on tehnyt yhdessä toisen sisustusarkkitehdin, Minna Sukuvaaran kanssa. Vuonna 2016 he julkaisivat teoksen Kodin sisustussuunnittelun käsikirja, jonka päivitetty versio uusi teos on.

– Sana ”kodin” on nyt jäänyt pois, sillä ohjeistukset sopivat myös julkisten tilojen suunnitteluun.  Olemme vaihtaneet lähes kaikki kuvat uusiin, selkeyttäneet sisältöä, ja uusia osioitakin on tullut, Lahti kertoo.

Yksi osio, jota kirjassa on laajennettu, koskee valaistusta. Siihen kun kiinnitetään nykyisin paitsi tässä kirjassa, myös kodeissa ja julkisten tilojen sisustuksissa entistä enemmän huomiota.

– Valaistukseen satsataan, ja sen tärkeys ymmärretään. Ja onhan Suomessa pitkä pimeä aika, joten valaistuksen merkitys on suuri, Lahti huomauttaa.

Myös uusia sisustustyylejä ja trendejä syntyy aika ajoin.

– Maanläheiset materiaalit ja kestävä kehitys on yhä sisustuksesssa pinnalla. Tyyleistä uusimpia ja suosittu nyt on esimerkiksi scandinavian boho -tyyli, Lahti kertoo.

Hän kertoo, että alun perin he halusivat tehdä sisustamisen oppikirjan, koska Suomessa ei sellaista ollut.

– Ja ei sellaista ole meidän kirjan lisäksi vieläkään, hän sanoo.

Lahti käyttää teosta itsekin opetustyössään. Hän opettaa Turun kesäyliopistossa sisustamisen kursseja.

Teos toimii paitsi sisustamisen oppikirjana, myös yleisteoksena kaikille sisustamisesta kiinnostuneille. Sisustamisen lisäksi oppaassa on kattavasti tietoa esimerkiksi remontoijille ja rakentajille LVI- ja sähkötöistä lähtien. 

Mittakaavan tärkeysLahti kertoo, että aloitteleville sisustajille eniten hankaluuksia aiheuttaa yleensä mittakaavan ymmärtäminen.

– Sen takia sisustuskursseillakin opetamme ensimmäisenä piirtämään mittakaavassa, hän kertoo.

Jos kalusteiden mittakaavoja ei hahmota, saatetaan ostaa vääränkokoisia huonekaluja.

– Olen usein nähnyt valtavia divaanisohvia aivan liian pienissä olohuoneissa. Ja vastaavasti suurissa korkeissa taloissa aivan liian pieniä kalusteita, Lahti kuvaa.

Avuksi sisustussuunnitelmaa tehdessä voi ottaa kodin pohjapiirroksen, ja leikata paperista kalusteita, joiden koko on pohjapiirroksen kanssa oikeassa mittakaavassa. Näin paperisia irtokaluisteita on helppo kokeilla ja hahmottaa.

– Lisäksi kotona voi vaikka maalarinteipillä merkitä seinään kalusteiden todellisia korkeuksia ennen hankintoja, ja hahmottaa taulujen paikkoja, Lahti vinkkaa.

Myös matot suomalaiset hankkivat usein liian pieninä. Lahden kirjassa ohjeistetaankin muun muassa oikeankokoisen maton hankintaan. Maton tulisi ylettyä huonekaluryhmän, esimerkiksi sohvaryhmän tai ruokapöydän ja sen tuolien ylitse reilusti – ei niin, että matto on pieni tilkku sohvakaluston keskellä, tai että ruokapöydän tuolit ”putoavat” matolta istumaan käydessä. 

Uusi toimitilaKatja Lahti on toiminut sisustusarkkitehtina vuodesta 2014 saakka ja sitä ennen sisustussuunnittelijana. Oma sisustusalan yritys hänellä on ollut jo 13 vuoden ajan. Tänä keväänä hän siirsi toimipisteensä Paimion S-marketin talossa olevaan liiketilaan, jossa on oma sisäänkäynti kadun puoleiselle parkkipaikalle päin. 

– Tässä oli tila, joka oli ollut tyhjillään kaksi vuotta. Tilassa tehtiin valtava remontti, jonka sain itse suunnitella, Lahti kertoo.

Nyt avarassa tilassa on paitsi Lahden työpiste, myös suuret projektipöydät, tilaa materiaalinäytteille sekä oleskelualue. 

– Nyt tila on keskeisellä sijainnilla ja täällä on kunnolla tilaa käydä läpi asiakkaiden sisustusprojekteja, Lahti iloitsee.