Trendit toki tärkeitä, mutta tärkeintä on tehdä itselle hyvä keittiö

0
Annina Kalkas-Aaltonen ja Tanja Soikkeli tietävät, että kaapistojen ovivalinta on kiperä juttu. Tällä hetkellä monet suosivat vaalean harmaan sävyjä ja yhdistävät niitä puuhun. Puukuoseissa tulossa on pähkinä, kun taas pyökki ja kirsikka ovat väistymässä (sanamuoto korjattu 21.9.).

SALO

Keittiöitä jo viitisentoista vuotta suunnitellut sauvolainen Annina Kalkas-Aaltonen on tavannut urallaan monenlaisia asiakkaita. Jotkut heistä tulevat uuden kodin piirustusten ja selkeiden toiveiden kanssa. Jotkut eivät osaa päättää mitä haluavat. Toisilla on vahvat mielipiteet millaista halutaan. Sitten on heitä, joiden toiveiden määrää on vaikea sovittaa käytettävään tilaan ja budjettiin.

– Mutta tärkeintä on, että ainakin uudiskohteessa pystytään ottamaan keittiösuunnitelmat huomioon jo esimerkiksi vesi- ja sähköratkaisuissa eli yhteyttä kannattaa ottaa jo suunnitteluvaiheessa. Joskus on yhdessä mietitty jopa tulevien seinien paikkoja, hän kertoo.

Ihanteellisinta on, että keittön suunnittelemiseen käytetään riittävästi aikaa. Silloin pystytään kartoittamaan asiakkaiden toiveita ja ideoita, toteutettavan tilan mahdollisuuksia ja rajoituksia ja myös käytettävissä olevaa budjettia. Ja on aikaa myös kypsytellä suunnitelmia, jotka keittiösuunnittelija voi tehdä 3 d-mallikuvina.

– Suunnittelupöydällä iskee usein se realismi, mikä on mahdollista ja mikä ei. Usein käymme myös tutustumassa kohteessa, on se sitten uudis- tai remonttikohde, koska mitat ovat hyvin tärkeitä.

Salossa Charmia-keittiöiden kauppiaana vajaa vuosi sitten aloittanut Annina toimi aiemmin Turussa Charmian myyjänä ja keittiösuunnittelijana. Nyt Salossa hänen työtoverinaan on tytär Tanja Soikkeli .

Alkukuukaudet kauppiaana ovat olleet toimeliaita, ja keittiöitä sekä myös kaapistoratkaisuja kodinhoitohuoneisiin ja vaikkapa vessoihin on toteutettu monenlaisiin kohteisiin. Siksi itse myymälässä mallikeittiöiden ja ryhmien suunnittelu on välillä jäänyt ”oikeiden” töiden varjoon ja on vielä hiukan kesken.

Hyvä itselleAnnina ja Tanja sanovat, että trendit vaihtuvat ja ratkaisuissa on paljon mietittävää, mutta niin saakin olla. Tärkeintä kuitenkin on, että keittiöstä tehdään oman maun ja toiveiden mukainen, ei vain trendikäs.

Nyt esimerkiksi vetimettömyys on trendikästä, mutta ei aina niin käytännöllistä. Vedinvaihtoehtoja on kuitenkin todella paljon ja löytyy tyylikkään huomaamattomiakin.

– Tätä päivää ovat edelleen aamiaiskaapit ja saarekkeet, sillä monissa asunnoissa on nykyisin iso ja avara yhdistetty olohuone ja keittiö. Keittiön pitää siis olla aina siisti ja tyylikäs.

Keittiön värimaailmassa on nyt paljon vaihtelua. Tänäkin vuonna Annina ja Tanja ovat suunnitelleet niin täysin mustia kaapistoja, kuin ihan valkoisiakin ja sitten kaikkea siltä väliltä. Monissa ratkaisuissa yhdistellään nyt puukuosisia ovia maalattuihin.

– Puujäljitelmapintoja on monenlaisia ja myös tummemman sävyisiä. Pähkinä on ehkä tummin mikä on nousussa.

Esimerkiksi asuntomessuilla nämä trendit näkyivät selkeästi. Käytännössä jokaisessa keittiössä oli saareke, useissa aamiaiskaappi. Puukuoseja näkyi paljon, sekä hillittynä että voimakkaampana pintana.

Väriskaalassa löytyyKeittiöiden värimaailmassa on mahdollisuuksia vaikka kuinka.

– Maalatuissa ovissa tilanne on se, että värin voi valita Tikkurilan värikartasta. Siinä joskus joutuu vain toteamaan, että poissulkemalla ehkä löytyy se oikea värivalinta.

Annina ja Tanja toteavat, että vaaleus on ehkä kuitenkin nyt enemmän vielä esillä kuin tummuus. Tutut vaaleat sävyt ovat monien mielestä varmoja. Beigen sävyjä ja vaaleanharmaata näkyi messuillakin paljon. Usein vaaleaa yhdistetään myös puukuoseihin.

Isot saarekkeet ovat nyt todella suosittuja ja kun liesissä on nykyisin usein tuuletin mukana, tasot valaistaan näyttävästi. Silloin kuosin valinta on tärkeä osa sisustusta.

– Laminaattitasot ovat edelleen se yleisin, mutta paljon panostetaan myös kivi tai kvartsitasoihin. Niissäkin on todella paljon vaihtoehtoja.

Niin sanotut yläkaapistot saatetaan nykyisin jättää modernista keittiöstä kokonaan pois, ja niiden sijaan tehdään kunnollinen komeroseinä, joissa voidaan hyödyntää vaikkapa ulos liukuvia laatikostoja. Tämä lisää usein avaruutta ja silti säilytystilaa riittää. Avohyllyille saatetaan laittaa silmäniloksi asetelmia ja käytetyimpiä astioita.

Kuivauskaapeista monet ovat luopuneet, koska astiat sijoitetaan astianpesukoneesta suoraan kaappeihin tai hyllyille. Hana- ja allasratkaisuissa valinnanvaraa on myös paljon, teräksestä mustaan ja kultaan. Erilaisia peili- tms. pintaprofiileja kyllä edelleen saa, mutta usein niihin valinta päätyy vähän vanhemmissa remonttikohteissa.

– Ja lasiaukkoovia käytetään nyt melko vähän. Kodinkoneista astianpesukone on oikeastaan aina integroitu, kylmäkalusteita ei välttämättä.

Pääosin asiakkaat ovat Anninan ja Tanjan mukaan valmiita panostamaan keittiöön sekä perusteellisesti suunnitellen että budjetinkin puolesta.

– Jotkut voivat miettiä myös jälleenmyyntiarvoa, esimerkiksi kerrostaloissa ja rivitaloissa, ja tekevät ratkaisuja myös sen perusteella.

FAKTACharmia tunnettiin aiemmin nimellä Kalustetukku.

Kyseessä on Loimaalla 1993 perustettu ketju. Yhtiö ilmoittaa, että keittiöiden kotimaisuusaste on vähintään 80 prosenttia. Tästä syystä kaapistoilla onkin myös kotimaisuudesta kertova avainlippu-merkki.

Kaapistojen rungot tehdään Loimaalla ja ovitoimittajat ovat myös kotimaiset.