Vuokravälineitä ja -koneita laidasta laitaan – Paimiolainen Speed4Rent iski yllättävään markkinarakoon inflaation keskellä

0
Markku Ylihonko sanoo, että suosituin yksittäinen vuokrauskohde on 1,8-tonninen Hyundai-merkkinen kaivinkone. Se on kuitenkin saamassa kaverikseen näillä näkymin pian myös isomman kaivinkonevaihtoehdon.

Paimio

Silloin tällöin ajatus yrittämisestä saattaa muhia pitkäänkin mielessä ennen kuin toimintaa päästään varsinaisesti aloittamaan. Paimiolainen Markku Ylihonko kertoo miettineensä työkoneita ja -välineitä vuokraavan yrityksen perustamista aina 2000-luvun alkuvuosista lähtien, mutta vasta viime vuonna aika oli lopulta otollinen.

– Olen tehnyt rakennusalan töitä 2000-luvun alkuvuosista lähtien ja oikeastaan koko sen ajan mielessä on ollut, että tämän tyyppinen firma pitäisi perustaa. Viime vuonna sitten asiat loksahtivat lopullisesti kohdalleen, kun sopiva toimitila löytyi Vistantien varresta, vanhan Siwan kiinteistöstä, Speed4Rent-nimisen perheyrityksen veturi kertoo.

Niinpä pitkään tyhjillään ollut kiinteistö aivan Paimion urheilupuiston kupeessa sai jälleen uutta toimintaa. Ylihonko oli toki vuokrannut jo muutaman vuoden ajan ennen sitä alumiinitelineitä ja ikkunapesureita, mutta viime vuonna vuokraustoiminta sai aivan uutta puhtia toimitilan myötä.

– Ihan pienistä akkukoneista lähtien kaikenlaista, mitä rakentamisessa, remontoimisessa, sisustamisessa tai vaikkapa pihatöissä tarvitsee. Lisäksi tarjolla on myös vesijettien ja jopa veneen vuokrausta. Halusin, että tila löytyisi aivan Paimion keskustan tuntumasta, ja vasta sitten oli oikea hetki laajentaa vuokrausvälinetarjontaa, Ylihonko sanoo.

Laidasta laitaan vuokrattavaa


Rakennuskone- ja -välinevuokrauksen lisäksi tarjolla on myös muun muassa vesijettejä, vene, vetorenkaita, sup-lautoja ja muita vesiurheiluvälineitä ja -leluja. Ideana on, että asiakas pääsee kohtuullisella kustannuksella kokeilemaan, miltä esimerkiksi veneily tai vesijetillä ajaminen voisi harrastuksena tuntua.

– Ei ole välttämättä järkeä tehdä isoa sijoitusta ja ostaa heti omaksi, ja silloin vuokraamalla pääsee melko edullisesti kokeilemaan konetta tai välinettä. Ja kyllä sen huomaa ihan rakennusfirmoistakin, että välttämättä ihan kaikkea kalustoa ei enää mielellään hankitakaan omaksi, jos kyse on jostain erikoistyökaluista tai -välineistä, joita tarvitaan vain silloin tällöin, Ylihonko miettii.

Vaikka tarjolla on kaikenlaista, sanoo Ylihonko suosituimman vuokrakoneen löytyvän kuitenkin sieltä, mistä monen rakennus- tai pihaurakka alkaa: kaivinkoneesta.

– Se on lähes jatkuvasti jossain päin Varsinais-Suomea. Toinen suosittu on sitten Avant-pienkuormaaja ja myös akkutyövälineitä menee yllättävän paljon, Ylihonko tuumii.

Tuntikaupalla huoltoa muiden iloksi


Vaikka rakentamishaaveissa voikin monella olla nyt rajun inflaation myötä tuumaustauko edessä, ei se ainakaan vielä näy Ylihongon mukaan vuokravälineiden suosiossa.

– Ei voi sanoa, melkeinpä toisin päin. Nyt varsinkin isoja hankintoja pohditaan entistä tarkemmin ja silloin vuokravälineillä saadaan ainakin lisää tuumausaikaa ja samalla työt kuitenkin tehdyksi.

Vaikka välineet ja koneet ovat pääosin pitkin maakuntaa, pyrkii Ylihonko keräämään ne yhteen paikkaan aina parin viikon välein viikonlopuksi. Silloin edessä on rutkasti huolto- ja korjaustunteja.

– Totta kai koneet kuluvat käytössä ja siten niitä pitää myös huoltaa paljon. Joku tuttava ihmettelikin, miten jaksan huoltaa välineitä vain muiden iloksi. Ei siinä oikein ole vaihtoehtoja, sillä jos vuokraväline hankitaan, sen pitää olla ehjä ja toimiva. Muuten tuskin tulee toista vuokrauskertaa, Ylihonko naurahtaa.