Tekniikkaa, ulkoilua, kulttuuria ja vinkkejä arkeen

0

Tällä viikolla vietetään perinteistä vanhustenviikkoa. Sen ympärille on koottu Paimiossa jälleen hieno viikko-ohjelma. Eri tavoin nousee esille viikon valtakunnallinen luonnossa liikkumisen –teema, mutta myös ikääntyvien tiedontarve liittyen tietotekniikan käyttämiseen ja tänä syksynä erityisen ajankohtaiseen sähkönsäästämiseen. Myös ruoka, joka ikääntyvillä saattaa jäädä sivuosaan, nostetaan esille.

Viikon virkeä ohjelma senioreille on rakentunut kaupungin toimijoiden ja vapaaehtoisten toimijoiden yhteistyönä ja sekin on hieno juttu. Toki yhteistyöstä ovat kertoneet hyvää jo monet aiemmatkin yhdessä toteutetut tapahtumat, mutta tässä kohden voi kiinnittää huomion siihen, miten hyvin ja toimivasti kaupunki ja vapaaehtoiset toteuttavat jo näitä yhteisiä ja kaikille avoimia tapahtumia.

Tällaisen yhteistyön tekeminen on positiivista, kun muutaman kuukauden päässä edessä häämöttää tuntematon sote- tulevaisuus. Terveys- ja sosiaalipalvelujen tuottaminen siirtyy ison hyvinvointialueen tehtäväksi, mutta kotikunnan tehtävälistalla korkealle nousevat juuri tämäntyyppiset erilaiset kuntalaisten hyvinvointia tukevat tehtävät. Kun puhutaan koko ajan kasvavasta ikääntyneiden ryhmästä, kyse on konkreettisesti siitä, miten tuetaan seniorikansalaisten hyvinvoivaa, virkeää, itsenäistä ja sosiaalisesti aktiivista arkea. Aikuisten Olohuoneen tai eri eläkeläisjärjestöjen vapaaehtoisvoimin tekemää työtä tarvitaan ja sitä pitää osata arvostaa ja yhdistää kunnallisesti organisoituun toimintaan jatkossakin.

Hallintokuntien esityksistä sorvataan parhaillaan Paimion talousarvioesitystä ensi vuodelle. Vaikka se on ollut hyvin tiedossa, miten iso osa työstä ja tehtävistä, samoin kuin euroistakin, siirtyy aloittavalle Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle, niin pureksittavaa piisaa. Isojen investointien kupeessa keskustelua on tiettävästi käyty myös siitä, miten kaupunkilaisten hyvinvointia edistävää työtä tehdään, mistä resurssit ja kuka tätä kaikkea organisoi. Tässä kohden ei ole varaa vatuloida.

Samaan aikaan on käynnissä myös poliittinen keskustelu siitä, mikä on tuleva lautakuntarakenne. Sosiaali- ja terveyslautakunta jää tarpeettomana historiaan, samoin ehkä sivistys- ja vapaa-aikalautakunta nykymuodossaan. Toivottavasti poliittisen paikkaväännön sijaan kärki keskustelussa pysyy konkreettisissa kuntaan jäävissä tehtävissä ja niiden tehokkaassa hoitamisessa.

Taina Tukia