Influenssarokotukset tulossa marraskuulla

0
Jotta influenssarokotusten suojateho säilyisi mahdollisimman pitkälle kevääseen, ei niiden antamisen aloittamisessa kannata kiirehtiä.

PAIMIO,SAUVO

Syksy ja lomakauden päättyminen toivat mukanaan flunssat ja enterorokon, mutta pahin tilanne näyttäisi nyt niiden osalta rauhoittuneen. Koronan osalta tilanne on myös pysytellyt rauhallisena, eikä tartuntojen määrä seudulla ole lähtenyt merkittävästi nousuun, vaikka sitä etukäteen hieman pelättiin.

– Riskiryhmäläiset ovat hakeneet ahkerasti neljänsiä koronarokotteita, ja rokotuskattavuus alueella on hyvä. Sitkeää flunssaa on kuitenkin paljon vielä liikkeellä, kertoo vs. kuntayhtymän johtaja, johtava hoitaja Sini Heino .

Influenssarokotukset ovat näillä näkymin käynnistymässä terveyskeskuksessa vasta marraskuussa. Näin suosittaa myös THL.

– Ajanvaraus meillä aukeaa viimeistään marraskuun alussa.

Influenssarokotuksen voi antaa koronarokotuksen kanssa samaan aikaa, jos edellisestä koronarokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

– Henkilöstöresurssin järkevän käytön kannalta pyrimme siihen, että koronarokotus ja influenssarokote annettaisiin samaan aikaan.

Piikkisuositus entinen


Maksuttoman influenssarokotuksen saavat samat ryhmät kuin viime vuonna eli sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö, joka työskentelee potilastyössä

Tämän lisäksi rokotteen saavat niin halutessaan raskaana olevat naiset, kaikki 65 vuotta täyttäneet, 6 kk–6-vuotiaat lapset, sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat , varusmiespalveluksessa olevat tai sen aloittavat ja vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiiri.

– Näihin ryhmiin kuulumattomat voivat pyytää terveyskeskuksesta lääkäriltä reseptin ja ostaa rokotteen itse. Hinta on noin 15 euroa ja sen pistämiseen voi varata ajan terveyskeskuksesta, kertoo Heino.

Terveysasemalla jaetaan kahdenlaisia rokotteita, pistettävä VaxigripTetra ja nenäsumutteena annettava FluenzTetra lapsille. Nenäsumutteena annettavaa rokotetta saa vain neuvolasta.

Rokotteita annetaan terveysaseman lisäksi myös koulussa, neuvolassa ja opiskeluterveydenhuollossa.