Joditabletteja suositellaan alle nelikymppisille ja yli kolmevuotiaille

0

Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittänyt ohjeensa lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa. Ohjeessa suositellaan 3–40-vuotiaita hankkimaan kotiinsa varastoon joditabletteja mahdollisen säteilyvaaratilanteen varalle. Yksi kerta-annos on yleensä riittävä.

( otsikkoa täsmennetty 13.10.)

Ydinvoimalaonnettomuuden aikana joditabletin ottaminen on kuitenkin vasta toissijainen tukitoimi. Ensisijainen toimi on suojatua sisätiloihin pelastusviranomaisen vaaratiedotteen mukaisesti.

Ydinvoimalaonnettomuuden aikana ympäristöön voi levitä radioaktiivista jodia, joka voi aiheuttaa kilpirauhaseen kohdistuvaa säteilyaltistusta. Haitallisinta tämä on kasvuiässä oleville henkilöille, joilla suuret säteilyannokset voivat lisätä kilpirauhassyövän riskiä. Aikuisilla samanlaista riskiä ei ole, minkä vuoksi yli 40-vuotiaille ei enää jatkossa suositella joditabletteja säteilyvaaratilanteessa.

Suomessa ei ole tällä hetkellä myynnissä eikä saatavilla alle 3-vuotiaille lapsille soveltuvaa jodivalmistetta. Julkinen terveydenhuolto hankkii alle 3-vuotiaille soveltuvia joditabletteja ja selvittää parhaan mahdollisen tavan jakaa niitä lasten vanhemmille ja raskaana oleville. Terveydenhuollon toimijat alueilla tiedottavat asiasta, kun jodivalmistetta on saatavilla.